Welke dikte dakisolatie kiezen?

dikte dakisolatieIsolatiematerialen voor het isoleren van het dak zijn er in verschillende materialen en in verschillende diktes. Het bepalen van de juiste dakisolatie dikte hangt af van onder meer de beschikbare ruimte en hoe goed u uw dak wilt isoleren. Daarnaast is het handig om te weten waar uw dakisolatie aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op de dakisolatie belastingvermindering die ter beschikking wordt gesteld door de overheid en om in aanmerking te kunnen komen voor een premie van de netbeheerder. Volgens de Belgische wetgeving moet de dikte van je dakisolatie minstens 10 à 12 cm bedragen.

*Tip:

→ Wat is de kostprijs van dakisolatie? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes lokale dakisolatiespecialisten en bespaar tot 40%!

Inhoud

Belastingvermindering

De belastingvermindering oftewel de Vlaamse Dakisolatienorm is voor woningen waarvan de eigenaar het dak of de zoldervloer laat isoleren. Deze regeling houdt in dat u 30% van het factuurbedrag van de professionele dakdekker, in mindering kan brengen op uw aangifte. Het gemaximeerde bedrag is vastgesteld op 3.050 euro.

Er zijn plannen om aan deze regeling een extra voorwaarde te stellen welke vanaf 2017 vermoedelijk zal ingaan. In deze extra voorwaarde zal worden gesteld dat het aangebrachte isolatiemateriaal een minimale warmteweerstand (RD-waarde) zal moeten hebben van 4,52K/W (vierkante meter Kelvin per Watt).

Minimumnorm voor dikte dakisolatie

De netbeheerder hanteert een minimumnorm met betrekking tot de isolatiewaarde om voor de premie in aanmerking te komen. Dit minimum wordt gemeten in een zogeheten isolatiewaarde (Rd-waarde). De meeste isolatiematerialen die hieraan voldoen zijn ongeveer zo’n 3 tot 4 centimeter dik, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het is wel zo dat na 2017 de norm wordt bijgesteld naar boven. U kunt dus het beste een hogere isolatiewaarde aanhouden.

Isolatiemateriaal dat wordt toegepast dient daarnaast een Lambda-waarde te hebben van hoogstens 0,10 W/mK. Naast het dak komt ook een zoldervloer die wordt geïsoleerd in aanmerking voor de belastingvermindering. De zolder mag dan niet bewoond zijn en moet onverwarmd zijn.

Premie van de netbeheerder per vierkante meter en hoogte isolatiewaarde

De eis van 3,5 m2 K/W geldt uitsluitend voor nieuw aangebrachte isolatie. Hoeveel oppervlakte u wilt isoleren maakt niet uit. Of u nu een heel groot dak heeft of juist een heel klein dak. De premie zal worden berekend over het volledig geïsoleerde dak in vierkante meters. Het bedrag dat u van de netbeheerder als premie kan ontvangen is afhankelijk van de oppervlakte van het dak in combinatie met de isolatiewaarde van het aangebrachte isolatiemateriaal.

  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 3,5 m2 K/W is 6 euro per m2
  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 4 m2 K/W is 7 euro per m2
  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 4,5 m2 K/W is 8 euro per m2

Glaswol en Rotswol

Als u voor glaswol dakisolatie kiest dan komt de dikte al snel uit op zo’n 13 tot 16 centimeter. Wij bevelen aan om een zo dik mogelijke isolatie te kiezen omdat zo je Rd-waarde omhoog gaat. Op die manier kunt u dus een hogere premie van de netbeheerder ontvangen.

Daarnaast is het zo dat als u toch gaat isoleren u dit meteen maar goed kunt doen. Dit omdat de investeringskosten op korte termijn sneller terugverdiend zal zijn. Zo profiteert u jarenlang van een nog lagere energierekening omdat met een betere isolatie u minder energie zal verspillen. Bijkomend voordeel van een goede isolatie is dat de woning een hogere EPC score zal krijgen waardoor de woning in waarde zal toenemen. Dit zal bij een eventuele toekomstige verkoop van uw woning positief voor u uitpakken.

PUR-schuim of PUR-platen

Kiest u ervoor om het dak te isoleren met PUR-schuim of PUR-platen dan hebt u voldoende aan een dikte van ongeveer 10 centimeter. Dit kan omdat PUR een hogere isolatiewaarde heeft en een lagere Lambda-waarde. Maar ook hier geldt; als u een dikkere isolatielaag aanbrengt bijvoorbeeld, 14 centimeter, ontvangt u een hogere premie van de netbeheerder en zult u minder kwijt zijn aan stookkosten.

Vlokken van Cellulose

Vlokken van cellulose isoleren net zo goed als glaswol en steenwol. Een dikte van ongeveer 15 centimeter is voldoende om aan de gestelde norm te voldoen en geeft u recht op zowel de premie van de netbeheerder als de belastingvermindering die door de overheid wordt aangeboden. We bevelen wel aan om in gedachte te houden dat vocht een negatief effect kan hebben op de isolatiewaarde van cellulose.

Cellulose is in het productieproces behandeld om vocht te weren

De vlokken zijn in het productieproces dusdanig behandeld dat zij geen vocht op zullen nemen. Echter als de ruimte onvoldoende geventileerd wordt kan er zich vocht bij de cellulose ophopen. Als dit gebeurt dan kan er minder lucht tussen de vezels van het isolatiemateriaal blijven waardoor koude lucht van buiten makkelijker door het isolatiemateriaal kan dringen. Vocht weren en ventileren is dan ook altijd heel erg belangrijk als u cellulose gebruikt als isolatiemateriaal.

Dampscherm aanbrengen om vocht te weren

Om vocht zo min mogelijk kans te krijgen op te hopen kunt u voor het plaatsen een dampscherm aanbrengen. Het dampscherm zal vocht van binnenuit maximaal weren en daardoor de kans op een daling van de isolatiewaarde van het materiaal verkleinen. Het scherm moet tot in de kleinste hoeken volledig luchtdicht worden aangebracht. Eventuele kieren en naden dienen hierbij met een vochtwerende tape te worden dichtgeplakt .

Dikte is belangrijk en maakt ook de naden en kieren goed dicht

Als u isolatiemateriaal wilt aanbrengen om de koude buiten te houden en de warmte binnen te houden dan is een dikke isolatielaag uiteraard de beste optie. In regel geldt, hoe dikker de isolatie, des te beter uw dak geïsoleerd zal zijn.

Naast de dikte van het materiaal dat u aan het dak wilt aanbrengen is het tevens van belang dat alle naden en kieren goed zijn gedicht. Anders hebt u veel warmteverlies via de koudebruggen. U kunt openingen in het aangebrachte isolatiemateriaal dichten met een speciaal daarvoor bestemd schuim uit een spuitbus.

Dikte van isolatiemateriaal om geluid te weren

Als u toch het dak wilt isoleren om koude buiten en de warmte binnenshuis te houden, kunt u overwegen om eens te denken aan het weren van ongewenste geluiden. De meeste isolatiematerialen die verkrijgbaar zijn werken heel goed om het dak tevens akoestisch te isoleren. Net als bij het buitenhouden van koude geldt hier dat hoe dikker het isolatiemateriaal is, des te beter de akoestische isolatiewaarde van het materiaal is, en u vervelende geluiden van buiten ook buiten kunt houden. Dit komt ten goede aan het leefklimaat binnenshuis.

Laat je adviseren

Laat je adviseren door een vakman over de dikte van de dakisolatie dat je moet gebruiken en het soort isolatie dat je best gebruikt om het beste rendement te behalen in jouw woning of appartement.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!