Houtwol Dakisolatie – Prijs & Advies

Houtwol dakisolatie is een van de meest ecologische isolatiematerialen die op de markt verkrijgbaar zijn. U hoeft niet bang te zijn dat onschuldige bomen worden gekapt voor de productie van houtwol want er worden speciale bospercelen gecreëerd voor het groeien van de bomen. De meeste van deze PEFC gecertificeerde bossen staan in het noorden van Europa zoals Zweden en Finland.

Inhoud

Vervaardiging houtwol isolatie

Voor de productie van houtwol isolatieplaten worden de houtvezels gebonden met een bindmiddel. Hierna worden er boorzouten aan de houtvezels toegevoegd om het uiteindelijke product een schimmelwerkende en brandwerende eigenschap mee te geven. De houtwol wordt vervolgens tot de handzame houtwolplaten geperst.

Aanbrengen van houtwol dakisolatie

Het aanbrengen van houtwol is eenvoudig. De handzame platen kunnen op maat gesneden worden om hierna tussen de kepers van het dakwerk te worden bevestigd. Anders dan bijvoorbeeld bij glaswol is het bij houtwol niet nodig om een dampscherm aan te brengen. Houtwol heeft van nature een hoge vochtregulerende werking.

Maar als uw zolder erg vochtig kan worden is het aangeraden om toch een dampscherm aan te brengen nadat u de houtwol geplaatst hebt. Hiermee voorkomt u dat een teveel aan vocht zich op de houtwol gaat vestigen waardoor u het risico loopt dat de isolatiewaarde in kracht afneemt.

Voordelen van houtwol isolatie

Laten we even dieper ingaan op de vele voordelen van houtwol isolatie, om daarna te eindigen met de prijs per m2 die je hiervoor betaalt.

  • Vochtregulerende functie
  • Houd de warmte erg lang vast
  • Brandwerende functie
  • Lange levensduur
  • Demp het geluid

Vochtregulerend

De vochtregulerende werking maakt dat houtwol enorm geschikt is als isolatiemateriaal. Het vocht wordt geabsorbeerd en zal op droge momenten automatisch weer aan de omgeving worden afgegeven. Door de toevoegingen van mineralen treedt er geen schimmelwerking op en zal het vocht de isolatiewaarde niet negatief beïnvloeden. Ook hier geldt dat een teveel aan vocht een negatieve werking op de isolatiewaarde kan hebben. Goed ventileren van de ruimte waar u de isolatie heeft aangebracht is dan ook sterk aangeraden. Om die reden wordt ook vaak voor houten tuinafsluitingen gekozen, dankzij de vochtregulerende functie ervan.

Houdt de warmte lang vast

Houtwol zorgt voor een aangenaam leefklimaat binnenshuis. Dat komt door de warmtedoorslag die zo typerend is voor houtwol. Hoe meer warmte isolatiemateriaal opslaat, des te langer duurt het voordat diezelfde warmte er uit komt. Houtwol kan er zo’n 8 uur over doen om de warmte van buiten op te slaan. Tegen de tijd dat het buiten weer afkoelt zal de warmte opslag verminderen en geeft de houtwol de opgeslagen warmte weer terug.

Brandwerend

Anders dan u zou vermoeden is houtwol niet brandgevaarlijk. Dat kan omdat tijdens het productieproces mineralen worden toegevoegd die houtwol een brandvertragende eigenschap meegeven. Deze brandvertragende eigenschap werkt tevens als hitteschil in geval van brand.

Lange levensduur

Het duurzame karakter van houtwol wordt onder meer gekenmerkt door de lange levensduur. Zonder aan isolatiewaarde in te boeten kunnen houtwolplaten enkele tientallen jaren meegaan.

Geluid dempend – Akoestische isolatie

Houtwol is niet alleen geschikt als thermisch isolatiemateriaal. Doordat vocht en lucht door de vezels wordt vastgehouden krijgen geluidstrillingen minimaal kans om door de houtwolplaten naar binnen door te dringen. Zo heeft het een enorm geluid afwerende functie.

Isolatie eigenschappen van Houtvezels

  • Diffusieweerstand : 1 – 5
  • Lambda waarde: 0.038 – 0.045 W/mK
  • Brandklasse: B2
  • Warmteopslagcapaciteit c: 2.100 J/kgK
  • Vormvastheid: afhankelijk van de soort
  • Volumemassa: 45 – 270 kg/m³

Prijs per m2 voor Houtwol Dakisolatie

De prijs van houtwol ligt iets hoger in vergelijking met andere isolatiematerialen. Al is het wel zo dat houtwol, in vergelijking met glaswol of rotswol, eventuele hitte van buiten absorbeert, wat het wooncomfort enorm verhoogt. Qua prijs ligt het gemiddelde op 23 euro per m2.

Belastingvermindering en Premie voor Houtvezel Dakisolatie

Met de huidige belastingvermindering is het erg voordelig om dit jaar nog dakisolatie te laten plaatsen. Met de nadruk op te laten plaatsen. Want als je het zelf doet, geldt deze premie niet. Wanneer je deze laat plaatsen, ontvang je een belastingvermindering van 30% op je eindfactuur! Om zicht te hebben op de totale prijs voor het te laten isoleren van jouw dak of zoldervloer, kun je hier een richtprijs aanvragen. Wij brengen je in contact met verschillende vakmannen in je eigen buurt. Zo kun je hen vergelijken en ook daarop nog eens besparen.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!