Bestaande dakisolatie verbeteren

Nieuwbouwwoningen worden vandaag de dag altijd gebouwd met isolatie. Ben je van plan om zelf te bouwen of om een nieuwbouwwoning aan te schaffen, dan hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. Bezit je echter een oudere woning of een woning die in één van de drie decennia voor de eeuwwisseling is gebouwd, dan is de kans groot dat deze geen of slechte isolatie bevat. Vandaag de dag zijn er materialen en technieken beschikbaar waarmee je een veel betere isolatiewaarde kunt bereiken en als jouw woning nog niet goed geïsoleerd is, dan is na-isoleren zeker een optie. De eerste plek waarnaar je kijkt is het dak, want dit is de plek waar je woning de meeste warmte verliest. Hier kun je dus logischerwijs de beste besparingen maken.

 

Inhoud

Het voordeel van goede dakisolatie

Zoals je waarschijnlijk wel weet stijgt warme lucht altijd op en dit is in je woning niet anders. Deze warme lucht zal op een gegeven moment je dak bereiken waar het vervolgens naar buiten wordt geleid. Door je dak te isoleren kun je soms wel 25 procent van de warmte waarvoor je stookt behouden en dit is natuurlijk een grote hoeveelheid. Je zou theoretisch een kwart van je stookkosten af kunnen halen als je zorgt voor goede dakisolatie. Dit betekent een besparing voor je portemonnee en een verlaging van je CO2-uitstoot. Daarnaast heb je minder fossiele brandstoffen nodig om je woning toch voldoende te kunnen verwarmen. Dit, in combinatie met een voelbaar beter klimaat binnen, zijn allen goede redenen om dakisolatie te overwegen.

 

Wat als je al isolatie hebt?

Het is dus erg goed mogelijk dat jouw dak al voorzien is van een isolatiemateriaal, maar dat deze verouderd is en aan vernieuwing toe is. Of misschien isoleert dit materiaal wel niet genoeg als je kijkt naar de strenge eisen die vandaag de dag aan nieuwbouwwoningen worden gegeven. Gelukkig is het niet moeilijk om je huidige isolatie te verbeteren en dit kun je doen op drie manieren.

  • Een extra laag: het is altijd mogelijk om een extra isolatielaag aan te brengen over de al bestaande laag. Dit doe je als er nog voldoende ruimte over is en als de bestaande laag niet nat is, schimmel bevat of te veel is beschadigd. Je plaatst de nieuwe laag simpelweg tegen de oude isolatielaag aan en zet het vast. Zorg wel dat je dit afwerkt met een dampwerend folie, omdat de oude isolatielaag waarschijnlijk ook dampremmend is.
  • Huidige isolatie verwijderen: je kunt ook altijd overgaan op het verwijderen van de bestaande isolatielaag voordat je de nieuwe laag aanbrengt. Dit doe je als deze zich in een slechte staat bevindt of als er geen ruimte meer is voor een nieuwe isolatielaag. Zorg ervoor dat je dit zorgvuldig doet, dat je veiligheidsmaatregelen neemt en dat je het oude isolatiemateriaal correct afvoert.
  • Je zoldervloer isoleren: als je je zolder niet gebruikt, dan is er een manier om de warmte al tegen te houden voordat het je dak bereikt. Door isolatiemateriaal op je zoldervloer te leggen kun je je woning goed isoleren zonder dat je de bestaande isolatielaag aanraakt. Dit is gemakkelijk en goedkoop, maar dus alleen mogelijk als de zolder niet in functie is.

 

De isolatiewaarde

Als je in aanmerking wilt komen voor een premie, dan zal je ervoor moeten zorgen dat je isolatiemateriaal een bepaalde isolatiewaarde heeft. Controleer dit dus goed van tevoren, maar vaak is dit een R-waarde van minstens 4. Er zijn voldoende isolatiematerialen beschikbaar, maar lang niet alle materialen voldoen aan deze eis. Het is tegelijkertijd ook niet nodig om direct het isolatiemateriaal uit te kiezen met de beste isolatiewaarde. Dit doe je alleen als je je woning energieneutraal wilt maken. Als jij een groot bedrag uitgeeft aan een isolatiemateriaal en de warmte kan ergens anders gewoon je woning verlaten, dan is dit eigenlijk weggegooid geld. Overweeg dus van tevoren goed welk isolatiemateriaal je wilt gebruiken en welke isolatiewaarde je wilt bereiken. De voorwaarden van de verschillende premies kunnen hier doorslaggevend zijn zowel als de huidige isolatiewaarde van je woning.

 

De isolatiematerialen

Voor doe-het-zelf klussen zijn er eigenlijk drie verschillende isolatiematerialen die het meeste worden toegepast. Glaswol is het goedkoopste en heeft als voordeel dat het ook brandwerend, waterafstotend en geluidsisolerend is. Ga je hiermee werken bescherm jezelf dan goed tegen de vezels die vrij kunnen komen. Rotswol is duurder en hiervoor gelden dezelfde instructies. Als laatste kun je overwegen om isolatieplaten te gebruiken. Deze zijn licht, makkelijk te bewerken en gemakkelijk zelf aan te brengen. Ook hebben deze een betere isolatiewaarde en een aantrekkelijke prijs.

 

Vergelijk offertes

Wil jij graag weten hoeveel het zou kosten als een betrouwbaar isolatiebedrijf jouw huidige dakisolatie kwam verbeteren? Dan vul je hier je gegevens in in onze vergelijkingstool zodat je in een korte tijd een aantal offertes ontvangt van plaatselijke bedrijven die dit professioneel voor je kunnen doen.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!