Dakisolatie afschot

Het isoleren van je platte dak is altijd een goed idee. Je woning verliest 25 procent van de warmte via het dak en dit is natuurlijk aanzienlijk. Door hier isolatiemateriaal op aan te brengen kun je deze warmte beter binnen houden en minder hard stoken. Hierdoor gaan je stookkosten omlaag, zal je minder fossiele brandstoffen nodig hebben en breng je minder CO2-gassen het milieu in. Het isoleren van een plat dak kan ingewikkeld zijn en moet goed worden gedaan. Daarom schakelen de meeste mensen hier een isolatiespecialist voor in. Eén van de punten waarmee je rekening moet houden als je dit zelf gaat doen is het afschot.

 

Drie methoden

Je kunt je platte dak op drie methoden isoleren, namelijk via de onderkant van je dak (een koud dak), via de bovenkant van je dak (een warm plat dak) of bovenop je dakbedekking (een omgekeerd plat dak).

  • Een koud plat dak: bij deze methode wordt het dak van binnenuit en aan de onderzijde geïsoleerd. Dit is de goedkoopste en gemakkelijkste optie, maar het heeft ook een heel groot nadeel. Doordat de bovenkant van je dak te maken zal krijgen met erg grote temperatuurverschillen zal deze sneller uitzetten en krimpen. Dit heeft natuurlijk allerlei gevolgen voor je dakconstructie en ook voor je isolatiemateriaal. Deze methode wordt eigenlijk alleen toegepast als het niet mogelijk is om de bovenkant van het platte dak te isoleren.
  • Een warm plat dak: bij deze methode wordt je huidige dakbedekking verwijderd totdat het dakbeschot zichtbaar wordt. Hier wordt vervolgens een dampremmend folie op aangebracht waarna de isolatieplaten kunnen worden geplaatst. Bovenop de isolatieplaten komt de waterwerende laag, zoals EPDM of bitumen. De dakconstructie wordt nu beschermd door het isolatiemateriaal en zal veel minder beïnvloedt kunnen worden door temperatuurverschillen.
  • Een omgekeerd plat dak: wil je een plat dak creëren waarop je veel kunt lopen, zoals een dakterras of een balkon, dan is deze optie het beste. Het isolatiemateriaal wordt dan over de nieuwe dakbedekking geplaatst en daarop komt dan een laag grind of andere beloopbare ondergrond. Deze beschermt de isolatie en geeft je een fijn oppervlak om op te lopen.

 

Afschot en dakisolatie

Wat heeft afschot hiermee te maken? Op een plat dak zorgt het afschot ervoor dat het water van neerslag of damp goed weg kan lopen naar de dakgoot. Je zal hier dus rekening mee moeten houden als je het isolatiemateriaal aanbrengt aan de bovenkant van je dak. Een isolatieplaat met afschot is dus een isolatieplaat die enigszins afloopt. Het is erg belangrijk dat het water goed kan weglopen, omdat staand water ongedierte aantrekt, kan gaan schimmelen of mosvorming kan veroorzaken. Dit beschadigt je dak en je isolatiemateriaal waardoor de levensduur van je nieuwe geïsoleerde platte dak aanzienlijk verkort wordt. Wanneer je dus je platte dak gaat isoleren of je laat dit doen, zorg er dan voor dat er voldoende aandacht besteed wordt aan het afschot. Alleen door dit juist te installeren zal een goede afvoer van vloeistoffen kunnen worden gerealiseerd.

 

Vergelijk offertes

Zit jij eraan te denken je platte dak te laten isoleren? Dan kun je via onze vergelijkingstool alvast een aantal offertes opvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Deze offertes kun je vervolgens gebruiken om de juiste deal en het juiste bedrijf te vinden voor het uitvoeren van jouw isolatiewerkzaamheden.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!