Dakisolatie asbest

Wanneer je met je dak bezig gaat is er altijd de kans dat je asbest tegenkomt. Dit asbest zal dan eerst moeten worden verwijderd voordat je kunt overgaan op de werkzaamheden. Het is niet altijd met zekerheid te zeggen of je dak asbest bevat en bij twijfel kun je dit altijd het beste laten inspecteren door een daarin gespecialiseerd bedrijf. Asbest is namelijk een erg schadelijke stof die al tientallen jaren niet meer mag worden toegepast in de bouw. De vezels die vrij kunnen komen als je met asbest werkt kunnen ernstige gezondheidsklachten teweegbrengen. Om die reden moet asbest in België dan ook worden verwijderd volgens zeer strenge regels en door een daarvoor erkende specialist.

 

Hoe herken je asbest?

Asbest op je dak heeft meestal de vorm van golfplaten of leien en deze bevatten de aanduiding AT. Je weet zeker dat je golfplaten geen asbest bevatten als ze zijn voorzien van de markering NT. Ook als je verstevigingsstrippen ziet, als de platen zijn gefabriceerd na 1997, als ze er nieuw uitzien of als je kleine vezels kunt zien is de kans dat deze golfplaten asbest klein. Als de leien een NT-markering hebben, gemaakt zijn na 1996, van het merk Alterna of Stonit zijn, langer zijn dan 40 centimeter en kleine vezels laten zien is de kans klein dat deze asbest bevatten. Als je twijfelt dan schakel je het beste de asbestinspectie in. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten asbest.

  • Hechtgebonden asbest: bij dit type asbest zitten de vezels stevig vast en komen deze niet los wanneer het asbest wordt bewerkt. Dit wordt ook wel vast asbest genoemd.
  • Niet-hechtgebonden asbest: niet-hechtgebonden asbest, of los asbest, bestaat uit duidelijk zichtbare losse vezels die gemakkelijk vrijkomen. Dit is het meest gevaarlijke soort asbest en mag je niet zelf hanteren. De vezels kunnen bij een klein beetje manipulatie of rondom een beschadiging de lucht in raken waarna jij ze kunt inademen.

 

Asbest en isolatie

Ook is het mogelijk dat jouw woning asbesthoudende dakisolatie bevat. Sinds de jaren ’70 wordt dit toegepast in nieuwbouwwoningen om daken mee te isoleren. Je kunt deze asbesthoudende dakisolatie herkennen doordat het er uitziet als een soort zwarte viltlaag. Ook als jouw dak een isolatielaag van zwarte golfplaat bevat of als je woning is gebouwd tussen 1970 en 1975 is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Als je dit aantreft of als je twijfelt kun je ook het beste direct een inspectie laten uitvoeren.

 

De volgende stappen

Soms is het beter om uit voorzorg een asbestinspectie te laten uitvoeren, vooral wanneer je woning een bouwjaar heeft dat tussen 1970 en 1975 ligt en je van plan bent werkzaamheden aan je dak te verrichten. Zo neem je altijd het zekere voor het onzekere voordat je aan je klus gaat beginnen. Er zal dan een erkend bedrijf langskomen die door middel van een aantal testen zullen bepalen of er asbest aanwezig is, waar deze asbest zich bevindt en welk soort asbest het betreft. Ook zal deze advies uitbrengen over eventuele vervolgstappen. Hier krijg je een rapport van waarin alles netjes en precies is vastgesteld. Als er sprake is van een lage hoeveelheid hechtgebonden asbest, dan kun je dit zelf verwijderen en afvoeren. Wordt er veel asbest aangetroffen of betreft het niet-hechtgebonden asbest, dan zal je altijd een saneringsbedrijf moeten inschakelen om dit te verwijderen. Deze kunnen dit op een professionele manier doen en er zorg voor dragen dat het aantal vezels dat de lucht in komt minimaal is. Nadat het asbest is verwijderd kun je overgaan op het isoleren van je dak en heb je de gemoedsrust dat in jouw woning geen asbest meer aanwezig is.

 

Vergelijk offertes

Vermoed jij dat je dak asbest bevat en wil je dit graag met zekerheid wilt weten? Wil je in contact gebracht worden met een asbest specialist, een saneringsbedrijf of een bedrijf die je dak kan inspecteren? Dan kan onze vergelijkingstool je het leven aanzienlijk makkelijker maken. Je vult je wensen in en de tool zal je in korte tijd voorzien van een aantal offertes toegepast op jouw situatie. Deze kun je gebruiken bij het bepalen van de volgende stap.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!