Dakisolatie bitumen

Je kunt een boel geld besparen als je je platte dak isoleert. Vooral als er nog geen isolatiemateriaal aanwezig is, verlies je via je dak zo’n 25 procent van alle warmte die je stookt. Dat is veel en daarom is dakisolatie ook vaak erg effectief. Je zal merken dat je met een lagere thermostaat toch dezelfde temperatuur kunt realiseren en dat het klimaat binnen zal verbeteren. Je zal geld besparen op de energierekening, je zal je CO2-uitstoot verminderen en je gebruikt minder fossiele brandstoffen. Dakisolatie wordt dan ook beloond door de Belgische overheid met een premie. Platte daken kunnen ook geïsoleerd worden en ook al heeft dit wat meer voeten in de aarde dan wanneer je een schuin dak isoleert, je kunt dit combineren met bitumen dakbedekking. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je hier.

 

Dakisolatie met bitumen

Er zijn drie gangbare methoden om je platte dak te isoleren en bij twee hiervan kun je bitumen gebruiken als waterkerende laag. Deze methoden worden ook wel koud plat dak, warm plat dak of omgekeerd plat dak genoemd.

  • Een koud plat dak: kies je voor deze methode dan wordt het isolatiemateriaal aan de onderkant van het platte dak geplaatst. Dit wordt dan vaak tussen de balklagen aangebracht en tegen het dakbeschot aan. Het geheel wordt afgewerkt met een plafond. Bij deze methode wordt geen gebruik gemaakt van bitumen, omdat het de bovenkant van het dak niet aanraakt. Het is een methode die niet wordt aangeraden, omdat de isolatielaag extreme temperatuurverschillen kan veroorzaken bovenop het dak. Hierdoor zal de constructie gaan krimpen of uitzetten waardoor er schade aangericht kan worden aan het hout of aan de isolatieplaten. Dit wordt dan ook alleen gedaan als de andere twee methoden geen optie zijn.
  • Een warm plat dak: een warm plat dak wordt geïsoleerd via de bovenkant. Dit doe je als onderdeel van een dakrenovatie, omdat het dak moet worden blootgelegd tot het dakbeschot aan. Hierop wordt een dampremmend folie geplaatst en daarop komen de isolatieplaten. De isolatieplaten kun je vervolgens bedekken met bitumen waardoor het volledig waterdicht wordt gemaakt. Het is belangrijk het afschot niet te vergeten om een goede afwatering te verzekeren. Het isolatiemateriaal in combinatie met de bitumen dakbedekking beschermen de constructie tegen temperatuurverschillen en andere invloeden van buitenaf.
  • Een omgekeerd plat dak: een omgekeerd plat dak is nagenoeg hetzelfde als een warm plat dak, alleen wordt het isolatiemateriaal dan aangebracht op de bitumen dakbedekking in plaats van andersom. Deze optie is voornamelijk geschikt als je een dakterras of balkon wilt creëren. De isolatieplaten worden vervolgens bedekt met grind of een andere beloopbare ondergrond zoals terrasplanken. Hiervoor heb je een isolatiemateriaal nodig dat hard is en waarop je probleemloos veel kunt lopen. Ook hier zal je dakconstructie volledig beschermd zijn tegen weersinvloeden en temperatuurverschillen.

 

Bitumen en isolatiematerialen

De meest gangbare isolatiematerialen die je combineert met een bitumen dakbedekking zijn XPS-platen of PIR-platen. Dit zijn beide goed isolerende- en drukvaste platen die gemakkelijk aan te brengen zijn. Ook kun je deze platen kopen met al een dampdichte laag of een bitumen-laag aan één zijde zodat je je dak waterdicht kunt maken enkel door de naden af te sluiten. Ben jij van plan je platte dak te isoleren en wil je daarnaast gebruik maken van bitumen dakbedekking, dan doe je er dus goed aan om alle materiaalopties vooraf goed met elkaar te vergelijken.

 

De prijzen

De meeste mensen laten een warm plat dak of een omgekeerd plat dak aanleggen door een professioneel isolatiebedrijf. Dat komt doordat er vrij veel komt kijken bij de werkzaamheden en het essentieel is dat het goed gebeurt. Maak je fouten dan kan het zijn dat je platte dak lekt, dat het vloeistoffen niet goed kan afvoeren, dat er koudebruggen kunnen ontstaan tussen je isolatieplaten of dat je niet de optimale isolatiewaarde realiseert. Het laten isoleren van een plat dak is aanzienlijk duurder dan het isoleren van een hellend dak en dat komt doordat het arbeidsintensiever is. Een hellend dak kun je het beste isoleren via de onderkant van het dak of via de zoldervloer en dit is veel gemakkelijker te realiseren. Het resultaat nadat je je platte dak hebt geïsoleerd mag er wezen en het verschil zal direct merkbaar zijn. De prijzen die je hiervoor betaalt, inclusief btw, materialen en arbeidskosten, vind je terug in de onderstaande tabel.

 

Isolatiemethode plat dak met bitumen Prijs
Een koud plat dak €35 – €45 per m2 (exclusief afwerking)
Een warm plat dak €70 – €115 per m2 (inclusief afwerking)
Een omgekeerd plat dak €70 – €115 per m2 (inclusief afwerking)

 

Vergelijk offertes

De prijzen voor het laten isoleren van je platte dak zijn dus niet gering en het is belangrijk dat je hier ook niet te veel voor betaalt. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je assisteren de beste prijs te vinden voor jouw klus. Door je wensen in te vullen krijg je snel een aantal offertes toegestuurd van betrouwbare lokale isolatiespecialisten die je kunnen helpen bij het plannen van de werkzaamheden.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!