Dakisolatie PIR prijzen

PIR staat voor polyisocyanuraat en is een verbeterde versie van het bekende PUR-schuim. Het wordt geleverd in platen en is daarom uitermate geschikt voor het isoleren van je dak of zoldervloer. PIR platen hebben een betere isolatiewaarde dan PUR-schuim en je betaalt voor dit materiaal dan vaak ook meer. Het kan dun worden aangebracht en toch een hoge isolatiewaarde realiseren, wat betekent dat je minimaal ruimteverlies hebt op je zolder. PIR is daarnaast vochtafstotend, kan gemakkelijk en zonder dampscherm worden aangebracht, is licht en makkelijk bewerkbaar. Een nadeel van PIR is wel dat het niet duurzaam is en nauwelijks afbreekbaar. Ook tijdens de productiemethode worden schadelijke en giftige stoffen gebruikt. Hier lees je alles over de prijzen van PIR platen als isolatiemateriaal voor de binnenkant van je dak. Het kan worden gebruikt zowel voor de isolatie van schuine daken als voor het isoleren van een plat dak.

 

De kosten

PIR platen zijn één van de beste materialen waarmee je je dak kunt isoleren en met een lambadawaarde van 0,023 – 0,026 W/Mk isoleert het 1,7 keer beter dan glas- of rotswol. Hierdoor is het ook een van de duurste materialen. De prijs die je betaalt hangt af van de dikte van de platen en ook van de isolatiewaarde. Het is een investering die je maakt waar je vervolgens dus wel grote voordelen van zal merken. Je kunt PIR-platen zelf plaatsen of laten plaatsen en je kunt ze zowel gebruiken voor je dak als voor je zoldervloer. De volgende tabel geeft je een indicatie van de prijzen waarmee je rekening kunt houden. Deze zijn inclusief btw.

 

Dikte PIR platen Prijs enkel materiaal Prijs materiaal en plaatsing
6 centimeter €30 per m2 €45 per m2
8 centimeter €35 per m2 €50 per m2

 

  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt is het plaatsen van de PIR platen zelf. Je kunt dit materiaal in de grote bouwmarkten kopen en simpelweg onder je dak plaatsen of op je zoldervloer. Het is geen moeilijk materiaal om mee te werken, maar het is wel een chemisch materiaal. Het is ook moeilijk om het perfect op elkaar aan te laten sluiten dus het is een beetje puzzelen om minimaal restafval te creëren.
  • Gemiddelde prijzen: laat je de PIR-platen plaatsen dan betaal je zo’n €45 – €50 per vierkante meter. Een specialist kan dit professioneel doen en kan er zorg voor dragen dat er zo weinig mogelijk koudebruggen zullen ontstaan. Door de platen goed op elkaar aan te laten sluiten en professioneel in te passen zal je de beste isolatiewaarde kunnen realiseren.
  • De duurste optie: het isoleren van een plat dak is vaak duurder dan het isoleren van een hellend dak. Dat komt doordat dit aan de bovenkant moet worden gedaan en dus de huidige dakbedekking moet worden verwijderd. Ook moet er een ballastlaag of nieuwe dakbedekking worden geplaatst waardoor de prijs kan oplopen tot €70 per vierkante meter.

 

De prijsopbouw

Omdat PIR-platen vergeleken met andere isolatiematerialen vrij duur zijn, maar snel kunnen worden geplaatst, gaat het grootste gedeelte van de kosten die je hebt als je de platen laat plaatsen naar de materialen. Deze nemen gemiddeld 65 procent in van de totaalprijs. De arbeidskosten zullen zo’n 30 procent innemen van het eindbedrag en de laatste 5 procent is voor eventuele arbeidskosten. Hieruit kun je opmaken dat je dus 35 procent van de totaalkosten kunt besparen als je de klus zelf doet. Daarnaast is het vaak nuttig om goed marktonderzoek te doen en de beste materialen te vinden voor de beste prijs.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Er zijn een paar keuzes die je maakt tijdens het planproces waarmee je de kosten voor je dakisolatie zelf kunt beïnvloeden.

  • Het materiaal: PIR platen isoleren erg goed, maar hebben ook een erg grote ecologische voetafdruk. Toekomstige generaties die jouw woning zullen betrekken kunnen dit nergens recyclen. Het kan dus geen kwaad om te kijken of er milieuvriendelijkere materialen beschikbaar zijn met een soortgelijke lambadawaarde.
  • Zelf doen of laten doen: aangezien je een zeer kwalitatief isolatiemateriaal aanschaft kan het zijn dat je er zorg voor wilt dragen dat het perfect wordt geplaatst. In dat geval is het inschakelen van een specialist zeker een vereiste. Je kunt echter 35 procent van de totaalprijs besparen als je de klus zelf doet.
  • De zoldervloer isoleren of het dak: een goedkopere optie is vaak als je de zoldervloer laat isoleren in plaats van het dak. Dit is alleen goedkoper als je de zolder niet gebruikt. Het materiaal wordt dan simpelweg op de vloer aangebracht waardoor het stijgende warmte tegenhoudt al voordat het het dak kan bereiken.

 

Vergelijk offertes

Als je geïnteresseerd bent in het laten plaatsen van PIR platen om je dak te isoleren is het goed om alle opties te bekijken voordat je een beslissing maakt. Zo kun je het beste materiaal vinden voor de beste prijs. Gebruik hier onze vergelijkingstool en je ontvangt snel een aantal offertes van de beste isolatiespecialisten uit jouw omgeving.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!