Groendak als isolatie?

Wanneer je eraan denkt je dak te laten isoleren, dan is een groendak waarschijnlijk niet de eerste optie waar je aan denkt. Toch kan een groendak je woning warm houden in de winter en koelen in de zomer. En daarnaast is het ook nog eens een mooie toevoeging aan het uiterlijk van je woning. Hier lees je over hoe je een groendak kunt gebruiken als duurzaam middel om je woning te isoleren.

 

Wat is een groendak?

Een groendak zie je veel op platte daken, maar je kunt het net zo goed op een hellend dak laten aanleggen. Het is een dak dat bestaat uit begroeiing. Dit kunnen grassen zijn, of hei, maar er zijn ook groendaken die fungeren als groentetuin of die zelfs een volledige boom kunnen dragen. Het is dus mogelijk om van je groendak een tuin te maken waar je tijd in doorbrengt. Groendaken zijn niet schadelijk voor je woning, zijn voorzien van een goed afwateringssysteem en vormen dus een volledig veilige vorm van dakbedekking. Daarnaast hebben groendaken, ten opzichte van de meer conventionele dakbedekkingsmethoden een aantal voordelen.

 

Groendaken en isolatie

Het eerste grote voordeel is dat groendaken je woning kunnen isoleren. Dit doen ze op twee manieren. Ze bieden namelijk thermische isolatie, maar kunnen je woning ook erg goed beschermen tegen harde geluiden van buitenaf.

  • Thermische isolatie: door een groendak te plaatsen kun je er zorg voor dragen dat je woning niet te veel opwarmt in de zomer en dat het de warmte beter binnenhoudt in de winter. Je dak zelf zal minder aan temperatuurverschillen worden blootgesteld en wordt door de vegetatie beschermd. Hierdoor kan het de warmte en de kou niet overdragen naar binnen, waardoor het klimaat aangenamer wordt. Je kunt dus geld besparen doordat in de zomer de airconditioning niet aan hoeft en dat je in de winter minder hard hoeft te stoken om het binnen warm te houden. Gemiddeld kan je dit 23 procent van je jaarlijkse stookkosten besparen wat voor een gemiddelde woning neerkomt op zo’n €100.
  • Akoestische isolatie: daarnaast is een groendak erg geschikt om geluiden van buitenaf te dempen. Geluid wordt tegengehouden door massa en een groendak kan dit zeker bieden. De begroeiing houdt geluiden tegen waardoor het binnen rustiger wordt. Ook geluiden van neerslag, zoals hagel en regen zullen aanzienlijk verminderen. Hoe dikker je groendak hoe beter de akoestische isolatie zal zijn. Dit kan een uitkomst bieden als je slaapkamer zich onder het dak bevindt.

 

Andere voordelen van een groendak

Groendaken hebben daarnaast nog andere voordelen. Zo zijn ze brandwerend, omdat het niet erg vanzelfsprekend is dat een goed onderhouden groendak snel vlam vat. Bitumen vat sneller vlam dan een groendak. Ook zal een groendak helpen bij het zuiveren van de lucht rondom je woning en zal er meer zuurstof in de lucht worden gebracht. Wil je zonnepanelen laten plaatsen, dan kan je het rendement verbeteren door deze te combineren met een groendak. De levensduur van een groendak ligt rond de 60 jaar, wat aanzienlijk langer is dan voor de meeste andere dakbedekkingen en door een groendak te plaatsen stimuleer je de biodiversiteit van je omgeving. En als laatste kun je door een bepaald groendak te plaatsen een extra buitenruimte creëren waar je kruiden kunt planten, groenten of aardbeien kunt groeien of waar je een rustgevende plek kunt maken waar je heerlijk van de buitenlucht kunt genieten.

 

Een groendak als isolatie?

Je kunt een groendak dus gebruiken als manier om je woning te isoleren, maar het plaatsen van een isolatiemateriaal zal betere thermische isolatieresultaten opleveren. Een groendak is voornamelijk geschikt voor het reguleren van temperaturen, maar als je echt alleen op thermische isolatie uit bent is het niet de beste optie. De vele andere voordelen die groendaken met zich meebrengen zorgen er echter wel voor dat groendaken steeds populairder aan het worden zijn, vooral in stedelijke omgevingen. Daarnaast kun je vaak gebruik maken van financiële hulp als je en groendak aanschaft, omdat je ermee bijdraagt aan een beter milieu.

 

De prijzen

Voor het laten plaatsen van een groendak betaal je gemiddeld circa €80 – €140 per vierkante meter. De prijs hangt af van het soort groendak dat je wilt plaatsen. Het is goedkoper als je een dak plaatst met gras en hei, ook wel een extensief groendak genoemd, dan wanneer je hier ook op wil kunnen tuinieren (intensief groendak). Ook is het belangrijk dat groendaken goed worden opgebouwd, dat de verschillende lagen je dakconstructie beschermen, dat wortels en water niet kunnen doordringen en dat het groendak op zijn plek blijft liggen. Het is dus zeker de moeite waard om hier een vakman voor in te huren die hier aantoonbaar verstand van heeft.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het laten plaatsen van een groendak? Dan is het verstandig om goed marktonderzoek te doen naar de specialist die jou de beste service en kwaliteit kan bieden. Hiermee begin je als je gebruik maakt van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!