Soorten Isolatieplaten en Prijs per m2

Voor het isoleren van uw dak kunt u kiezen uit verschillende isolatiemogelijkheden. Om het werk gemakkelijker te maken voor jou zijn er isolatieplaten in het leven geroepen. Dakisolatieplaten kunnen veel sneller geïmplementeerd worden, waardoor een vakman minder uren moet doorrekenen aan jou en dit dus een pak goedkoper kan.

Inhoud

Welke soorten bestaan er?

Wat deze 2 manieren van isoleren met elkaar gemeen hebben is dat er veel handelingen nodig zijn.

Daarom werd een derde soort in het leven geroepen: Dakisolatieplaten

  • Om u het werk een stuk makkelijker te maken hebben de fabrikanten van deze producten het aantal handelingen ferm ingekort, het resultaat daarvan is: isolatieplaten.
  • Ook de prijs per vierkante meter van deze isolatieplaten is niet veel hoger dan die van gewone isolatie. En het werk is dus een pak sneller geklaard.

Wat het werken met voorgefabriceerde isolatieplaten zo gemakkelijk maakt is de erg handige afmeting. Die zijn er in diverse variaties maar de meest gangbare is die van 1.00 m x 0,60 m. Nadat u de exacte aantallen vierkante meters heeft opgemeten kunt u het juiste aantal isolatieplaten soort isolatieplaat het juiste aantal aanschaffen en aan de slag gaan.

Soorten Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn doorgaans voorzien van een vochtwerende achterzijde. In tegenstelling tot de losse materialen is het met isolatieplaten dus niet nodig om vochtwerende folie te voorzien. Een dampscherm plaatsen is dus niet nodig, wat de arbeidstijd zal verkorten. Mocht uw zolder nu een erg vochtige plaats zijn, dan dient het aanbeveling om toch het dak te voorzien van een dampscherm. Een dampscherm zorg uiteraard dat de vocht van binnenin de isolatie niet kan raken. 

Buiten en binnen isoleren

Met de komst van isolatieplaten zijn de mogelijkheden voor woningen toegenomen. Zo kan er meteen gekeken worden of de buitenkant van het dak vernieuwd moet worden. Dat kan op het eerste gezicht een grote investering lijken, maar als u op termijn toch de buitenkant van het dak moet laten doen… Dan kan het absoluut geen kwaad om eerst de mogelijkheden te bekijken om alles in een keer te doen. Dat is absoluut het overwegen waard. Zeker met de huidige premies die de Vlaamse Overheid aanbiedt. Door de buitenkant en de binnenzijde ineens te laten doen, spaart u op de lange termijn een pak geld uit.

Welke soorten dakisolatieplaten zijn er, en wat is de prijs?

We onderscheiden 2 soorten dakisolatieplaten.

Ieder met zijn eigen voordelen en nadelen. Zo heb je ook isolatieplaten die niet gewoon de warmte binnenhouden, maar ook het geluid binnen of buiten houden.

Eenvoudig te plaatsen dakisolatie

1. PUR dakisolatieplaten

We kennen PUR voornamelijk als schuim. In de bouw wordt deze vorm van isoleren vaak toegepast omdat het onder meer snel en efficiënt aan te brengen is.

Daarnaast kent PUR een hoge isolatiewaarde en is het ongevoelig voor vocht. Dit heeft als voordeel dat er geen kans is op schimmel of enige vorm van rotting.

Het nadeel van purschuim is dat het opspuiten bij voorkeur dient te worden gedaan door een aannemer. Dat je het laat doen door een aannemer is uiteraard aangeraden, en dat is het probleem niet. Echter is het probleem dat PUR schuim aanbrengen tijdrovend is, en je dus veel werkuren zou moeten betalen. Echter dankzij de PUR isolatieplaten heeft een aannemer veel minder werk, en kan hij de klus in héél wat minder uren klaren. Dat bespaart jou uiteraard veel op de eindfactuur! Bijkomend voordeel is dat de isolatieplaten ook weer te verwijderen zijn wat bij schuim veel moeilijker is (maar geen idee waarom je dat zou moeten doen). 

Meer over PUR Dakisolatieplaten

2. PIR dakisolatie

De benaming PIR is een afgeleide van de kunststof Polyisocyanuraat. Het staat met de overige genoemde isolatiematerialen aan de top van beste isolatiematerialen. De PIR isolatieplaten kunnen voor zowel platte daken als schuine daken worden gebruikt. Daarnaast zijn deze stevige isolatieplaten uitermate geschikt om bijvoorbeeld de zoldervloer mee te isoleren. PIR is daarentegen een zeer licht materiaal waardoor het makkelijk is in gebruik, met een mes of zaag maak je de platen zonder te veel kracht te gebruiken eenvoudig op maat. Omdat PIR een relatief hoge isolatiewaarde kent hoeft de dikte van de isolatie vaak minder dik te zijn dan bijvoorbeeld glaswol.

Meer oer PIR Dakisolatieplaten

3. Geïsoleerde dakplaten

Naast het isoleren van het dak om warmte binnen te houden en koude buiten te laten, kunt u ook rekening houden met geluid. Er bestaat ook zoiets als geluidsisolatie, daarbij moet je dan denken aan geïsoleerde dakplaten qua materiaalkeuze.

Geïsoleerde dakplaten brengen echter meer voordelen met zich mee. Zo heeft u bijvoorbeeld de keuze om geïsoleerde dakplaten te nemen met een dakpanmotief en daarmee slaat u twee in één klap. Tot voor kort bestonden er alleen modellen die geschikt waren voor onder meer schuren en tuinhuizen. Maar met de komst van de nieuwere versies kunnen tegenwoordig ook woningen worden voorzien van geïsoleerde dakplaten. Door éénmalig te investeren in geïsoleerde dakplaten bespaart u kosten omdat zowel de binnenzijde als de buitenzijde volledig is afgewerkt.

Meer over Geïsoleerde Dakisolatieplaten

Prijs voor dakisolatie

Wat kost dit nu allemaal?

Neem even de meetlat bij de hand, en bereken hoeveel vierkante meter jij wenst te isoleren. Vul daarna onderstaand formulier in, en wij laten gratis berekenen hoeveel dat voor jou zou kosten, inclusief werkuren. Daarna heb je uiteraard nog steeds de keuze om het zelf te doen, of te laten doen door één van de erkende vakmannen. Hou er rekening mee dat je enkel recht hebt op de isolatiepremie als je de isolatie door een vakman laat doen. Die premies bedragen 30% van je eindfactuur en daarom loont het enorm om eens te kijken wat een vakman vraagt om je dak te isoleren.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!