Koud dak opbouw

Een koud dak is een isolatiemethode die wordt toegepast op platte daken. Als je van plan bent je platte dak te isoleren zal je de keuze hebben uit drie verschillende methoden. Een koud dak is eigenlijk de minst toegepaste methode, omdat het verscheidene nadelen met zich meebrengt. In sommige gevallen is het echter de beste en enige optie en kun je er met een koud dak voor zorgen dat warmte niet meer zo gemakkelijk je woning kan verlaten. Deze warmte die nu behouden wordt zorgt voor een beter klimaat binnen, een lagere thermostaat en dus een besparing op je energierekening. Daarnaast zal je minder fossiele brandstoffen nodig hebben om je woning mee te verwarmen en kun je je CO2-uitstoot verminderen. Hier vind je informatie over de opbouw van een koud dak, kun je uitvinden wanneer dit de beste methode is en vind je enkele alternatieven die misschien beter geschikt zijn.

 

Inhoud

De opbouw

Een koud dak bestaat uit een isolatiemateriaal dat wordt aangebracht tussen de balken van de dakconstructie. Het ligt dus tegen het dakbeschot aan en wordt van binnenuit geplaatst. Het isolatiemateriaal dat hiervoor wordt gekozen bestaat vaak uit isolatiedekens van glas- of rotswol. Over deze isolatiedekens wordt een dampremmend folie aangebracht en hierover het plafond. Uiteindelijk zie je dus niets van het isolatiemateriaal en wordt dit netjes weggewerkt bijvoorbeeld met gipsplaten.

 

De nadelen van een koud dak

Dit klinkt allemaal erg aantrekkelijk en de prijs voor het plaatsen van een koud dak is ook laag, maar er zijn grote nadelen verbonden aan het plaatsen van een koud dak. De dakconstructie zelf wordt namelijk niet beschermd door het isolatiemateriaal, wat betekent dat deze blootstaat aan de temperaturen van buitenaf. Als er veel zon op het dak staat zal de warmte niet kunnen worden afgevoerd en hetzelfde geldt voor wanneer het vriest. Deze temperatuurverschillen zullen ervoor zorgen dat je dakconstructie gaat uitzetten of krimpen en dit kan schade aanrichten. Koude daken leveren vaak ook problemen op met condensatie, omdat het moeilijk is om goede ventilatie te realiseren.

 

Wanneer is een koud dak geschikt?

Een koud dak is eigenlijk alleen geschikt als alle andere methoden niet kunnen worden toegepast. Je kunt namelijk ook kiezen om je dak aan de bovenkant te isoleren, waardoor bovenstaande nadelen niet meer opgaan. Deze isolatie beschermt je dakconstructie, maar zal er ook voor zorgen dat je dak hoger wordt. In sommige gevallen is het niet mogelijk meer hoogte toe te voegen aan je platte dak. Alleen dan is het plaatsen van een koud dak natuurlijk altijd nog beter dan het niet isoleren van je dak.

 

De kosten

Het laten aanleggen van een koud dak kost minder dan het plaatsen van isolatie bovenop je platte dak. De isolatiematerialen die gebruikt worden zijn goedkoper en de klus is minder arbeidsintensief. Je kunt rekenen op een uitgave van tussen de €30 en €40 per vierkante meter inclusief arbeid, materialen en btw. Dit is exclusief afwerking dus het plafond moet dan nog worden geplaatst.

 

Andere opties

Het is niet onverstandig om andere opties te overwegen voordat je overgaat op het laten aanleggen van een koud dak. Je hebt in het geval van een plat dak twee andere mogelijkheden, namelijk een warm dak en een omgekeerd dak.

  • Een warm dak: bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst en dit wordt van buitenaf gedaan. Dit is eigenlijk een volledige dakrenovatie, omdat de huidige dakbedekking wordt verwijderd totdat het dakbeschot zichtbaar wordt. Over het dakbeschot plaatst men een dampremmend folie. Hierop wordt het isolatiemateriaal aangebracht en vaak zijn dit isolatieplaten van PIR of XPS. De afwerking wordt vervolgens gedaan door bitumen, epdm of pvc over het isolatiemateriaal aan te brengen. Je hebt nu weer een volledig gerenoveerd dak, inclusief isolatie. Je dakconstructie is beschermd tegen alle weersomstandigheden en zal veel minder last ondervinden van temperatuurverschillen.
  • Een omgekeerd dak: een omgekeerd dak is vergelijkbaar met een warm dak, echter ligt het isolatiemateriaal dan op de dakbedekking. De vochtwerende laag wordt dus gemaakt door bitumen of epdm aan te brengen op het dakbeschot en hierop wordt het isolatiemateriaal geplaatst. Om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden wordt een ballastlaag aangebracht, zoals grind, tegels of terrasplanken. Dit is een erg goede optie voor wanneer je van je platte dak een balkon of een terras wilt maken. XPS platen zijn hier het meest geschikte isolatiemateriaal voor, omdat deze zo drukvast zijn dat je er zelfs een autodak van zou kunnen maken.

 

Vergelijk offertes

Wil jij graag meer informatie ontvangen over het isoleren van je platte dak? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken en een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw omgeving. Op die manier kun je gemakkelijk uitvinden wat de markt precies voor jou in de aanbieding heeft. De offertes vergelijk je met elkaar en dit zal je helpen bij het vinden van de beste deal voor jouw specifieke klus.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!