Kurk Dakisolatie

Kurk dakisolatie is niet alleen een bijzonder duurzaam isolatiemateriaal voor je dak, het is mogelijk één van de meest veelzijdigste materialen voor toepassing in en om de woning. De kurk die wordt gebruikt om te isoleren wordt speciaal gekweekt op zogeheten kurkplantages in het zuiden van Europa.

De kurkbomen groeien langzaam en de kurkschors wordt eens in de tien jaar van de boomstam gehaald die vervolgens kan worden gebruikt voor toepassingen zoals isolatiemateriaal. Kurk is verkrijgbaar in de vorm van, spuitbare kurk, korrels, rollen en geëxpandeerde platen. Wij gaan alvast dieper in op Kurk Dakisolatie. Wat zijn de voordelen, en wat is de prijs per vierkante meter?

Vervaardiging kurk dakisolatie

Voor het isoleren van daken zijn de geëxpandeerde platen de meest gebruikte vorm. De platen worden vervaardigd door het vermalen van kurkkorrels. Het expanderen vindt plaats middels verhitting. Door het verhitten smelt de in de kurk aanwezige hars en binden de korrels aan elkaar. De vaste platen die hier vervolgens van worden geperst zijn handzaam in het gebruik en ideaal voor het isoleren van daken. De platen zijn verkrijgbaar in een diktes tussen 10 en 60 mm.

Kurk Dakisolatie

Kurk dakisolatie (laten) plaatsen

Best kunt u voor dit werk een ervaren vakman inschakelen. Zeker omdat je dan recht hebt op een belastingvermindering van 30%. Verder in dit artikel gaan we daar nog dieper op in. We onderscheiden twee manieren voor het laten plaatsen van kurk dakisolatie: Platen met een houten raster of korrels van kurk.

A. Houten raster aanbrengen

Voordat u de kurk aan het dak kan bevestigen is het van belang dat u een houten raster aanbrengt. Hierop kunt u vervolgens de kurkplaten strak tegen elkaar bevestigen. Vaak zijn de platen voorzien van een sponning zodat u de platen naadloos aan elkaar kunt aansluiten. Let u er wel op dat u eventuele kieren of naden goed afdicht. Hiervoor kunt een speciaal afdicht schuim uit een spuitbus gebruiken.

B. Korrels van kurk

Een mogelijkheid om uw dak te isoleren met kurk kan in de vorm van het inblazen van korrels. Dit is een vrij arbeidsintensieve wijze van isoleren met kurk. Voorafgaand aan het inblazen van kurkkorrels dient u namelijk een gesloten mal of bak te installeren. Deze bak dient volledig afgesloten te zijn zodat er geen korrels kunnen ontsnappen. Omdat kurkkorrels de eigenschap hebben de kleinste hoeken op te zoeken heeft u met het inblazen van korrels minder kans op koudebruggen.

Achteraf dampscherm plaatsen

Het het plaatsen van kurk aan uw dak is het aan te bevelen een dampscherm te plaatsen. Kurk is weliswaar minimaal gevoelig voor vocht maar het ademt niet zoals bijvoorbeeld schapenwol en papiervlokken, dat dat van nature wel doen.

Het aanbrengen van een dampscherm na het plaatsen van het isolatiemateriaal is om deze reden dan ook noodzakelijk. Een teveel aan vocht op kurk kan een negatief effect hebben op de totale isolatiewaarde waardoor uw energierekening toch weer hoger kan uitvallen dan de bedoeling is. Met een dampscherm voorkomt u dat vocht zich kan ophopen binnenin de kurk.

Voordelen van kurk dakisolatie

Kurk heeft een hoge isolatiewaarde en verliest deze niet. De vochtwerende eigenschap van kurk maakt dat het ook op lange termijn de hoge isolatiewaarde zal behouden. Hiermee behoort kurk tot de top van duurzame en hoogwaardige isolatiematerialen die toepasbaar zijn voor het isoleren van daken. De akoestische isolatie eigenschap van kurk zorgt ervoor dat onaangename geluiden van buiten zoals die van voorbij rijdende auto’s, overvliegende vliegtuigen en voorbij razende treinen, minimaal kunnen doordringen naar binnen wat resulteert in een aangenaam leefklimaat binnenshuis.

Prijs van kurk

De prijs ligt iets hoger dan de gemiddelde prijs van andere isolatiematerialen. De prijs van kurk dakisolatie schommelt tussen de 20 à 25 euro per m2.

Prijs voor dakisolatie

Maak gebruik van de belastingvermindering!

Nog tot eind dit jaar heb je recht op een belastingvermindering van 30%. Er zit wel een maximum op. Zo kun je tot maximum € 3.070 terugkrijgen via de belastingen. En de voorwaarde om hier recht op te hebben is dat je de werken laat uitvoeren door een vakman. Je moet dus een factuur hebben om de werken te kunnen bewijzen, om wettelijk recht te hebben op deze vermindering.

Om een zicht te krijgen op de totaalprijs van jouw dakisolatie project kun je hieronder een richtprijs aanvragen. Wij brengen je in contact met drie vakmannen in je buurt die je kunnen adviseren wat geschikt is voor jouw woning. Op die manier ben je zeker dat je het hoogste rendement behaalt.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!