Omgekeerd dak

Het isoleren van een plat dak heeft meer voeten in de aarde dan je misschien denkt. Toch levert dit in de meeste gevallen voordeel op, omdat je de warmte die je in je woning stookt beter binnen houdt. Dit heeft als gevolg dat je minder hoeft te stoken en dus geld bespaart op je energierekening, dat je CO2-uitstoot naar beneden gaat en dat je minder fossiele brandstoffen gebruikt. Het is prima mogelijk om schuine daken zowel als platte daken te isoleren, alhoewel de methoden wel verschillen. Een manier om je platte dak te isoleren is door een ‘omgekeerd dak’ te plaatsen. Wat dit is en hoeveel je hiervoor betaalt, lees je hier.

 

Wat is een omgekeerd dak?

Een omgekeerd dak wordt op een plat dak geplaatst wanneer je deze wilt gebruiken als balkon of als terras. Het is een zeer effectieve isolatiemethode, maar het plaatsen ervan is niet simpel. De meeste mensen besteden dit dan ook uit. Wanneer je een omgekeerd dak laat plaatsen wordt de bovenkant van je platte dak geïsoleerd. Dit wordt gedaan door de volgende lagen aan te brengen.

  • Dakbedekking: een omgekeerd dak krijgt zijn naam van het feit dat het dakbedekkingsmateriaal onderop ligt in plaats van bovenop. Alle lagen van het huidige dak worden verwijderd tot het dakbeschot zichtbaar is. Hierop wordt dakbedekkingsmateriaal aangebracht. Vaak is dit bitumen, pvc of epdm. Dit heeft een waterwerende functie en zorgt ervoor dat het dakbeschot en de balken daaronder droog blijven.
  • Isolatiemateriaal: bovenop deze dakbedekking wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Het is belangrijk dat dit materiaal hard genoeg is om op gelopen te kunnen worden en XPS-platen zijn hiervoor ideaal. Deze zijn drukvast, hebben een uitstekende isolatiewaarde en zijn waterafstotend.
  • Ballastlaag: op het isolatiemateriaal wordt vervolgens een ballastlaag gelegd en dit is het materiaal waarop je vervolgens kunt lopen. Je kunt hier denken aan grind, maar ook tegels of terrasplanken zijn een uitstekende optie. Deze laag heeft ook als functie het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden en het dak te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

 

Wanneer is een omgekeerd dak geschikt?

Omgekeerde daken worden veel gekozen wanneer het oppervlak veelvuldig belopen moet kunnen worden. Denk hierbij aan een balkon, een parkeerdak of een dakterras. Daarnaast is deze optie vooral aantrekkelijk als je dak aan een volledige renovatie toe is. Je kunt er je platte dak nieuw leven mee inblazen, maar als je dakbedekking nog in goede staat is, is dit eigenlijk niet nodig. Met de omgekeerd dak methode kun je dus je dak isoleren, maar ook een mooie plek creëren waar je heerlijk buiten kunt zitten en kunt bijkomen van een drukke dag.

 

De prijs

Het laten plaatsen van een omgekeerd dak is niet goedkoop. Toch is het geen weggegooid geld, omdat je direct zal kunnen beginnen met het besparen op de energierekening. Omdat je een energiebesparende maatregel uitvoert kun je ook in aanmerking komen voor een premie waardoor de kosten iets worden verlicht. Doordat je deze besparingen maakt en dus hoogstwaarschijnlijk financiële hulp zal ontvangen, kun je het geïnvesteerde geld weer terugverdienen. Uit de onderstaande tabel kun je aflezen wat deze uitgaven en besparingen zijn en wat de gemiddelde terugverdientijd is voor het laten plaatsen van een omgekeerd dak. Alle bedragen in de tabel zijn inclusief btw en gebaseerd op een oppervlak van 50 vierkante meter.

 

Soort dakisolatie Prijs per m2 Premie Totaalprijs Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
Omgekeerd dak €70 – €115 €1250 €2250 – €4500 €500 4,5 – 9 jaar

 

Andere opties

Behalve het plaatsen van een omgekeerd dak, zijn er nog twee andere manieren waarop je je platte dak kunt isoleren. Deze worden ook wel een ‘koud dak’ of een ‘warm dak’ genoemd.

  • Een koud dak: bij een koud dak wordt de onderkant van het platte dak geïsoleerd waardoor het dak zelf dus koud blijft. Er wordt dan van binnenuit gewerkt en een isolatiemateriaal wordt tussen de balken van het plafond aangebracht. Dit wordt meestal afgewerkt met een plafondconstructie, zodat het isolatiemateriaal niet direct zichtbaar is. Deze methode is aanzienlijk goedkoper, maar wordt tegenwoordig afgeraden. Dat komt doordat het isolatiemateriaal grote temperatuurschommelingen in het dak zelf teweegbrengt. Hierdoor zal het te veel krimpen en uitzetten en kan dit schade aanrichten in je dakconstructie en het isolatiemateriaal.
  • Een warm dak: een warm dak is eigenlijk bijna hetzelfde als een omgekeerd dak. Het verschil is dat het isolatiemateriaal wordt aangebracht onder de dakbedekking. Je verwijdert eerst de huidige lagen totdat het dakbeschot zichtbaar is. Hierop wordt een folie aangebracht, daarop komt het isolatiemateriaal en daarop de dakbedekking, dus bitumen of epdm.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook in contact gebracht worden met een isolatiespecialist uit jouw omgeving? Via onze website kun je snel een aantal offertes ontvangen en uitvinden hoeveel jij hiervoor zal moeten betalen. Vul daarom nu onze vergelijkingstool in en begin met plannen voor je nieuwe omgekeerde dak.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!