Subsidie dakisolatie 2019 BE

Volgens de Vlaamse Dakisolatienorm moeten alle daken van alle woningen tegen 2020 zijn voorzien van dakisolatie of zoldervloer isolatie. Hiermee probeert de Vlaamse overheid ervoor te zorgen dat de algehele CO2-uitstoot naar beneden gaat. Aangezien het dak het oppervlak is waar gemiddeld 25 procent van alle gestookte warmte verloren gaat, is dit een zeer geschikte manier om dit mee te bereiken. Huiseigenaren, verhuurders, buren en huurders kunnen allen in aanmerking komen voor een of meerdere premies en in Vlaanderen zijn hier veel van beschikbaar. Iedereen die energiebesparende maatregelen uitvoert kan financiële hulp krijgen. Hier vind je een overzicht van alle opties die hiervoor beschikbaar zijn gemaakt en die in 2019 hoogstwaarschijnlijk ook nog beschikbaar zullen zijn.

 

Premies op regionaal niveau

Ten eerste heeft elke gemeente en provincie een bepaald bedrag beschikbaar gemaakt voor premies. Waar dit geld precies aan wordt besteed en hoeveel geld het betreft verschilt per gemeente. Het is dus altijd goed om bij je gemeente na te vragen welke initiatieven worden beloond en of het plaatsen van dakisolatie hier ook onder valt.

 

De Verbeteringspremie

Is jouw dak aan vernieuwing toe en wil je deze tegelijkertijd met de renovatie voorzien van isolatiemateriaal, dan kom je in aanmerking voor de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid. Deze premie wordt uitgegeven aan iedereen die een woning heeft die ouder is dan 25 jaar. Ook zijn er voorwaarden wat betreft je inkomen. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je een bedrag van €1250 ontvangen om je project mee te financieren. Je kunt deze premie in 10 jaar 3 keer aanvragen, dus behalve het renoveren van je dak, kun je bijvoorbeeld ook een gevelrenovatie uitvoeren en deze tegelijkertijd laten isoleren of je ramen laten vervangen voor ramen met hoogrendementsglas.

 

Premie voor huurders

Als je een huurder bent, dan kun je samen met je huisbaas een aanvraag indienen voor een sociaal isolatieproject. Dit is mogelijk voor het plaatsen van dakisolatie, maar ook voor het isoleren van je spouwmuren of het vervangen van je beglazing. Je dient je aanvraag in bij de projectpromotor die voor jouw wijk is aangewezen en deze zal het project verder leiden. Voor dakisolatie kun je dan €20 per vierkante meter geïsoleerd dak ontvangen en €200 eenmalig. Dit wordt uitgedeeld aan de projectpromotor die hiermee de rekening betaalt. Als er sprake is van een restsaldo, dan wordt deze gepresenteerd aan de eigenaar van de woning. Hiervoor kan deze dan eventueel een andere subsidie aanvragen bij de Vlaamse Overheid.

 

De premies van de netbeheerder

Bij de netbeheerders kun je terecht voor een drietal premies, namelijk de premie voor dak- of zolderisolatie, de burenpremie en de totaalrenovatiebonus. Dit zijn erg interessante premies die je financieel aanzienlijk kunnen helpen bij het zelf plaatsen of laten plaatsen van dakisolatie. Hierdoor worden verschillende initiatieven aangemoedigd.

  • Premie voor dak- en zolderisolatie: deze premie wordt uitgedeeld aan iedereen die ervoor kiest om zijn dak of zoldervloer (indien de zolder onverwarmd is) te isoleren. Je ontvangt geld als je dit zelf doet, maar ook als je en aannemer inhuurt om dit te doen. Er zijn wel een aantal voorwaarden die je het beste eerst controleert voordat je overgaat op de werkzaamheden. Het isolatiemateriaal moet bijvoorbeeld een R-waarde hebben van minstens 4,5 m2 K/W en je woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je €3 per vierkante meter als je de isolatie zelf plaatst en €6 per vierkante meter als je hier een aannemer voor inhuurt.
  • De Burenpremie: als jij samen met 9 buren (uit dezelfde straat of uit dezelfde gemeente) jullie woningen energiezuiniger willen maken, dan kun je een aanvraag voor de Burenpremie indienen. Als collectief wijzen jullie dan een projectleider aan die onder andere fungeert als centraal aanspreekpunt en die de premie aanvraagt. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die hiervoor in aanmerking komen, waaronder het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie. De buren vragen hier premies voor aan bij de netbeheerder en de projectleider vraagt collectief de Burenpremie aan. Deze kan oplopen tot maximaal €400 per woning.
  • De totaalrenovatiebonus: als jij binnen een periode van 5 jaar minstens drie premies hebt aangevraagd bij de netbeheerder, dan kom je in aanmerking voor een extra bonus. Hoe vaker je dit gedaan hebt, hoe groter je bonus zal zijn. Heb je je dak laten isoleren, maar ook je spouwmuur en je vloer, bijvoorbeeld, dan krijg je voor een eengezinswoning €1250 bonus. Deze bedragen lopen van €625 tot €2375 voor appartementen en van €1250 tot €4750 voor woningen. De maximale bonus krijg je als je 7 investeringen hebt gedaan de afgelopen 5 jaar.

 

Vergelijk offertes

Heb jij je dak nog niet laten isoleren, dan is het nu tijd om hiermee te beginnen. Er zijn voldoende financiële hulpmiddelen beschikbaar, dus de eerste stap zet je door offertes op te vragen bij isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Via onze website en vergelijkingstool kun je deze snel en gemakkelijk ontvangen zodat je kunt beginnen met het plannen van de werkzaamheden.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!