Subsidie dakisolatie 2020 BE

De Vlaamse Overheid heeft een programma gestart waarmee tegen 2020 elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd moet zijn. Voldoe je hier niet aan, dan kan het zijn dat je woning strafpunten ontvangt en ongeschikt wordt verklaard voor bewoning. Tijdens 2018 en 2019 zijn hier nog voldoende premies voor beschikbaar die je financieel kunnen helpen bij het (laten) uitvoeren van de werkzaamheden. Deze premies worden zowel door de Vlaamse Overheid als door de Netbeheerders uitgegeven en kunnen je aardig op weg helpen om hiervoor te betalen. Op die manier is er geen excuus om jouw dak niet voor 2020 geïsoleerd te hebben.

 

De premies na 2020

Welke premies er na 2020 nog beschikbaar zijn is nog onbekend. Het is de bedoeling dat iedereen zijn dak geïsoleerd heeft voor die datum dus op dit moment is er nog voldoende financiële steun beschikbaar. Hoe dit zal zijn nadat de deadline afloopt is onduidelijk. Het is echter niet verstandig om hierop te wachten. De premies die nu beschikbaar zijn, zijn zo samengesteld dat mensen met een lager inkomen meer zullen ontvangen. Ook zijn er premies voor huurders en verhuurders. Door het dak van je woning nu te laten isoleren weet je zeker dat je nog geld kunt ontvangen, na 2020 is dat minder zeker. Daarnaast loop je het risico dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard als je de deadline niet haalt en dit is natuurlijk het laatste dat je wilt.

 

Premies 2018 en 2019

Op dit moment heb je nog ruim de mogelijkheid om financiële steun te krijgen. Deze wordt gegeven door middel van een aantal premies. Hier vind je een kort overzicht van waar je op dit moment nog gebruik van kunt maken.

  • De Premie voor dak- of zolderisolatie: bij de netbeheerders kun je de premie voor dak- of zolderisolatie aanvragen. Hiervoor kom je in aanmerking als je woning voor 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en als het isolatiemateriaal dat je plaatst minstens een R-waarde heeft van 4,5 m2 K/W. Ook zijn er andere voorwaarden van kracht die je beter van tevoren goed doorleest. De premie die je krijgt is €3 per vierkante meter als je de isolatie zelf plaatst en €6 per vierkante meter als je de werkzaamheden uitbesteedt aan een isolatiebedrijf.
  • De Burenpremie: bij de netbeheerder kun je ook een burenpremie aanvragen. Dit is een soort bonus die je ontvangt als je samen met 9 andere woningen in dezelfde straat of gemeente een collectief vormt om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren aan jullie woning. De buren vragen allen afzonderlijk een premie aan bij de netbeheerder en de aangewezen projectleider verzamelt dit en dient de aanvraag voor de Burenpremie aan ook bij de netbeheerder. Voldoen jullie aan alle voorwaarden, dan zal je maximaal €400 per woning ontvangen aan premie.
  • De Totaalrenovatiebonus: met deze bonus wil de netbeheerder iedereen belonen die binnen 5 jaar drie of meer energiebesparende maatregelen treft. Voor al deze maatregelen moet je een premie hebben ontvangen van je netbeheerder en hoe meer maatregelen je hebt getroffen, hoe hoger de bonus is. Voor appartementen ligt deze tussen de €625 en €2375 en voor eengezinswoningen kun je een bedrag krijgen van €1250 tot €4750.
  • De Verbeteringspremie: bij de Vlaamse Overheid kun je een premie aanvragen als je je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren als onderdeel van een dakrenovatie. Dit kan het gehele dak zijn, maar ook een gedeelte van het dak. Je woning moet dan wel minstens 25 jaar oud zijn en ook mag je salaris niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Voldoe je aan alle voorwaarden, dan krijg je een maximaal eenmalig bedrag van €1250 om deze werkzaamheden mee te kunnen financieren.
  • Sociaal isolatieproject voor huurwoningen: als jij een huurder bent en je wilt samen met de verhuurder dakisolatie laten plaatsen, dan kun je dit indienen als een sociaal isolatieproject. Ook hier zijn verscheidene voorwaarden aan verbonden. Je gaat samen met je huisbaas naar de projectpromotor die is aangewezen voor jouw wijk en dient je voorstel in. De projectpromotor zal de werkzaamheden samen met je inplannen en ook de financiën organiseren. Voor dakisolatie ontvangt hij dan een eenmalig bedrag van €200 plus €20 per geïsoleerde vierkante meter. Is er daarna nog geld over dat moet worden betaald, dan wordt deze rekening bij de huisbaas neergelegd. Deze kan hier dan eventueel zelf weer een premie over aanvragen.
  • Gemeentelijke of provinciale premies: als laatste is het ook erg verstandig om even langs je gemeentehuis te gaan, want op lokaal niveau zijn er regelmatig nog premies beschikbaar. Deze verschillen per gemeente of provincie, dus of je hiervoor in aanmerking komt is afhankelijk van je woonplaats.

 

Vergelijk offertes

Het is dus niet onverstandig om te beginnen met het plannen voor je dakisolatie als je dit nog niet hebt gedaan. Wij kunnen je in contact brengen met een aantal isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Gebruik onze vergelijkingstool, ontvang een aantal offertes en plan ook jouw isolatiewerkzaamheden tijdig in zodat je deze voor 2020 voltooid kunt hebben.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!