Warm dak opbouw

Het isoleren van een plat dak is vaak lastiger dan het isoleren van een schuin dak. Dat komt doordat je bij een schuin dak gemakkelijk isolatieplaten aanbrengt aan de binnenkant en dit voldoende is. Een plat dak is aan de onderkant te isoleren, maar dit wordt eigenlijk afgeraden. Daarom kun je je platte dak het beste isoleren door het isolatiemateriaal aan de bovenkant aan te brengen en dit betekent dat je huidige dakbedekking volledig moet worden verwijderd. Deze methode wordt ook wel een warm dak genoemd en wordt vaak gedaan als onderdeel van een volledige dakrenovatie.

 

Wat is een warm dak?

Een warm dak wordt dus gecreëerd door de bovenkant van een plat dak te isoleren. Dit wordt gedaan door drie verschillende lagen aan te brengen. De opbouw van een warm dak ziet er als volgt uit.

  • De dampremmende laag: alle lagen die zich op het huidige dak bevinden worden volledig verwijderd totdat het dakbeschot zichtbaar is. Op het dakbeschot wordt vervolgens een dampremmende laag geplaatst. Deze beschermt je dakconstructie en zorgt ervoor dat er geen damp naar boven of naar onderen kan gaan.
  • Het isolatiemateriaal: vervolgens wordt op de dampremmende laag het isolatiemateriaal aangebracht. Dit zijn bijna altijd PIR-platen of XPS-platen omdat deze drukvast zijn. Op platte daken wordt vaker gelopen dan op schuine daken en daarom moet het isolatiemateriaal hiertegen bestemd zijn. Deze platen isoleren erg goed, zijn waterafstotend en licht, dus ideaal voor het isoleren van je dak.
  • De dakbedekking: op deze isolatielaag wordt dan de dakbedekking geplaatst. Platte daken worden vaak voorzien van een waterdichte laag van bitumen, epdm of pvc. Er wordt gezorgd voor een goed afwateringssysteem en je dakisolatie is klaar.

 

Wanneer is een warm dak het beste?

Eigenlijk is een warm dak de meest gekozen methode om een plat dak mee te isoleren. Je kunt er je dakconstructie mee beschermen en deze wordt warm gehouden waardoor krimpen en uitzetten niet veel voor zal komen. Tenzij het om de één of andere manier niet mogelijk is om je platte dak verder te verhogen is een warm dak de beste keuze. Wil je het platte dak gaan ombouwen naar een terras, een parkeerdak of een balkon, dan kan een omgekeerd dak een betere optie zijn.

 

De prijs

Voor het plaatsen van een warm dak betaal je over het algemeen vrij veel geld. Dat komt doordat dit een klus is die je moet laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf en omdat je er je gehele platte dak mee renoveert. Het is ideaal wanneer je dakbedekking aan vervanging toe is en je de gelegenheid kunt gebruiken om je platte dak te isoleren. Door een investering te doen zal je ook geld gaan terugverdienen, omdat je zal gaan besparen op je energierekening. Daar komt nog bij dat je in aanmerking komt voor één of meerdere premies als je aan bepaalde voorwaarden kunt voldoen. De volgende tabel geeft je alle financiële informatie waarmee je te maken kunt krijgen bij het laten aanleggen van een warm dak, inclusief btw.

 

Soort dakisolatie Prijs per m2 Premie Totaalprijs Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
Warm dak €70 – €115 €1250 €2250 – €4500 €500 4,5 – 9 jaar

 

Eventuele andere opties

Je hebt nog twee andere opties wanneer je overweegt je platte dak te isoleren. Eén hiervan wordt ook wel een koud dak genoemd en de andere is een omgekeerd dak.

  • Een koud dak: een koud dak, oftewel het isoleren van de onderkant van het dak, wordt eigenlijk alleen geplaatst als een warm dak of een omgekeerd dak geen optie is. Het kan zijn dat het niet meer mogelijk is meer hoogte aan je woning toe te voegen. Bij de koude dak methode wordt het isolatiemateriaal tussen de balken van je dakconstructie geplaatst. Dit gebeurt van binnenuit. Dit wordt vervolgens afgewerkt met een plafond. De reden waarom deze optie niet zo geschikt is, is omdat je dak dan blootgesteld wordt aan grote temperatuurverschillen. Het isolatiemateriaal houdt deze namelijk tegen. Deze grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat het hout te ver uitzet of krimpt en dat het schade aanricht.
  • Een omgekeerd dak: een omgekeerd dak is de beste optie als je van je plat dak een bruikbare buitenruimte wilt maken, zoals een balkon of een terras. Het verschil met een warm dak, is dat bij een omgekeerd dak het isolatiemateriaal wordt aangebracht op de dakbedekking en niet er onder. Bovenop het isolatiemateriaal komt vervolgens een ballastlaag, zoals grind, stenen of terrashout. Dit zorgt voor een mooie afwerking en houdt het isolatiemateriaal netjes op zijn plek.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van een warm dak? Dan kunnen wij je helpen bij het vinden van de beste isolatiespecialist voor jouw klus. Vul je gegevens in in onze vergelijkingstool en je ontvangt snel een aantal offertes van specialisten uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft jouw nieuwe warme dak.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!