Zelf je dak isoleren

Zoek je een efficiënte manier om je woning beter te isoleren, zonder hier al te veel geld voor te betalen? Dan kun je overwegen om dakisolatie te plaatsen. In sommige gevallen kun je dit ook prima zelf. Je woning raakt via het dak zo’n 25 procent van de warmte kwijt en dit is een aanzienlijke hoeveelheid. Is jouw dak nog niet geïsoleerd of is je huidige isolatie niet afdoende meer, dan kun je dit vaak voor weinig geld gemakkelijk oplossen. Hoe je dit doet en hoeveel dit kost, lees je beneden.

 

Inhoud

Waarom dakisolatie?

Zoals eerder gezegd kun je door dakisolatie te plaatsen een groot gedeelte van de 25 procent warmte die je hier dagelijks verliest tegenhouden. Aangezien warmte altijd opstijgt is goede dakisolatie zeker van belang. Je zal je thermostaat lager kunnen zetten en toch dezelfde temperatuur kunnen realiseren. Hierdoor bespaar je elk jaar op je stookkosten, wat inhoudt dat je de kosten die je investeert in je dakisolatie uiteindelijk terugverdient. Het klimaat binnen zal verbeteren, je zal minder fossiele brandstoffen gebruiken en je zal daarom minder CO2-gassen uitstoten het milieu in. Het plaatsen van dakisolatie is dus goed voor je portemonnee en voor het milieu.

 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt in verschillende situaties zelf je dak isoleren en bij de grote bouwmarkten heb je een zeer ruime keuze uit materialen hiervoor. Een hellend dak is bijvoorbeeld gemakkelijk via de binnenzijde te isoleren door hier simpelweg het isolatiemateriaal tegen aan te brengen. Het isoleren van een plat dak is lastiger om zelf te doen, omdat dit bijna altijd via de buitenkant gebeurt. Hiervoor moet de dakbedekking worden weggehaald, het isolatiemateriaal worden aangebracht en de bedekking moet weer worden teruggelegd. Dit is vaak een klus die wordt uitbesteedt. Als laatste is het misschien het gemakkelijkste als je zelf de vloer van je zolder isoleert. Dit doe je door het isolatiemateriaal aan te brengen op de zoldervloer zodat je de warmte al tegenhoudt voordat het je zolder kan bereiken. Als je je zolder in gebruik hebt zal dit echter geen optie zijn.

 

Doe-het-zelf isolatiemethoden

Door de klus zelf op te pakken bespaar je een flink bedrag per vierkante meter en vaak is dit helemaal niet moeilijk. Hier vind je twee isolatiemethoden voor een hellend dak die je prima zelf kunt uitvoeren en waarmee je direct resultaat zal voelen.

  • Isoleer de onderkant van je dak: het isoleren van de onderkant van je dak doe je gemakkelijk door een isolatiemateriaal aan te brengen tussen de balkconstructie. Je kunt hiervoor glas- of rotswol gebruiken, maar aangezien deze soms irritaties kunnen veroorzaken zijn isolatieplaten een betere optie. Je zet het materiaal op zijn plaats, dekt dit eventueel af met een dampwerend folie. Heb je de zolder niet in gebruik, dan kun je dit verder zo laten. Gebruik je de zolder wel, dan werk je het geheel netjes af met bijvoorbeeld gipsplaten.
  • Isoleer je zoldervloer: ook is het mogelijk je zoldervloer te isoleren en dit is de meest gemakkelijke methode. Je legt het isolatiemateriaal simpelweg op de vloer en zorgt dat het netjes aansluit zodat er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Ook hiervoor zijn glas- en rotswol of isolatieplaten erg geschikt. Deze methode is alleen mogelijk als je je zolder niet in gebruik hebt.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor het zelf isoleren van je dak is dus enkel de prijs voor de materialen en eventueel een dampwerend folie. Ga je met glas- of rotswoldekens in de weer dan moet je ook bescherming aanschaffen, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een mondkapje. Deze materialen geven tijdens de werkzaamheden vezels af die in je luchtwegen of je ogen kunnen komen of die je huid kunnen irriteren. Deze veiligheidsmaatregelen kosten echter weinig. De volgende tabel geeft je een indicatie van de prijzen waarmee je rekening kunt houden als je zelf je dak gaat isoleren. Deze zijn allen inclusief btw. Ter vergelijking zijn ook de prijzen gegeven die je betaalt als je de klus zou uitbesteden.

 

Soort materiaal Prijs materiaal Prijs inclusief plaatsing
Glaswol €10 per m2 €20 per m2
Rotswol €20 per m2 €35 per m2
PIR-platen €30 per m2 €45 per m2
EPS-platen €10 per m2 €25 per m2
Dampscherm €2 – €5 per m2

 

Zelf doen of uitbesteden?

Het is dus zeer voordelig om de klus zelf te doen en hiermee bespaar je zeker €15 per vierkante meter voor een specialist. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het belangrijk is dat je het isolatiemateriaal goed plaatst. Een slechte plaatsing kan koudebruggen veroorzaken waardoor de isolatiewaarde niet optimaal zal zijn. Ook is het mogelijk dat je last krijgt van condensatie en andere vochtproblemen als het isolatiemateriaal niet goed wordt aangebracht. Zorg dus dat je van tevoren weet waar je aan begint en dat je goed bent ingelicht.

 

Vergelijk offertes

Als jij wilt weten hoeveel je zou betalen als je jouw klus uit handen geeft dan kun je via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen bij betrouwbare isolatiebedrijven uit je omgeving. Deze vergelijk je met elkaar en met de prijs die je betaalt om de klus zelf te doen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft jouw nieuwe dakisolatie.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!