Zoldervloer isoleren

Vanaf 2020 stelt de overheid verplicht dat alle woningen volgens een gestelde norm voorzien moeten zijn van dakisolatie. Hiermee wordt getracht om tegemoet te komen aan de doelstellingen om woningen zo energiezuinig mogelijk te maken en het verbruik aan energie drastisch te verminderen. Je zoldervloer isoleren stel je dus beter niet te lang uit.

Subsidies en Premies OverheidBovendien zal je energieverbruik drastisch dalen en zo uiteraard ook je energiefacturen. Het isoleren van het dak is dan ook voor veel mensen momenteel een taak die beter bovenaan op de lijst komt te staan.

De meeste huizen zijn voorzien van een schuin dak. Onder dik schuine dak bevindt zich veelal een zolder die weinig wordt gebruikt. Het is er kil en koud en we komen er meestal alleen om oude spullen op te bergen. Wanneer je je zolder dus amper gebruikt, is het voordeliger je zoldervloer te isoleren in plaats van het dak van je woning. Door het isoleren van de zoldervloer zorgt u ervoor dat de warmte van beneden niet via de zolder en het dak naar buiten verdwijnt. Zo hoeft u na het isoleren van de zolder een stuk minder te stoken en dat zal duidelijk merkbaar zijn op je energierekening.

Inhoud

Zoldervloer isoleren zonder harde vloer

Veel oude huizen zijn voorzien van een zolder waarvan de vloer bestaat uit balken met daar tussen een holle ruimte. De meeste mensen kiezen er dan voor om die holle ruimtes tussen de balken op te vullen met isolatiemateriaal. Eénmaal dat gebeurd is brengen ze een beloopbare vloer aan. Nu de vakmannen toch bezig zijn, is het voordelig dit meteen te laten doen (in de plaats van later hen nog eens te laten terugkomen hiervoor).

Zoldervloer isoleren

Voor zoldvloeren is er een grote keuze aan isolatiematerialen beschikbaar. Het is aan u welk isolatiemateriaal u aanbrengt. De meest gebruikte materialen zijn glaswol en rotswol. Maar daarnaast zijn er ook natuurlijke isolatiematerialen zoals, papiervlokken, kurkkorrels en houtwol.

Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor een zoldervloer?

Je hebt de keuze tussen héél wat soorten isolatiemateriaal. Op deze pagina kunnen we ze niet alleen opsommen, daarvoor bekijk je beter de pagina: soorten isolatiematerialen. Toch lichten we er graag enkele toe. We maken een onderscheid tussen natuurlijk isolatiemateriaal en niet-natuurlijk isolatiemateriaal. Beiden worden erg vaak ingezet. Best laat je je adviseren door een vakman om te weten welk materiaal het meest geschikt is voor het isoleren van jouw zoldervloer.

Natuurlijk isolatiemateriaal: Ecologisch isoleren

Als u graag ecologisch wilt isoleren dan zijn de laatste drie een optie. Deze zijn duurder dan conventionele isolatiematerialen maar omdat deze natuurlijke isolatiematerialen vochtregulerend zijn hebben ze als extra voordeel dat de warmte die in de zomer via het dak naar binnen komt, wordt vastgehouden. Op hete dagen blijft het in huis dan ook langer aangenaam koel.

Isoleren met matten

De meest eenvoudige wijze van isoleren is die met matten of rollen. Deze kunnen bestaan uit minerale grondstoffen zoals glaswol en rotswol. Dit zijn de meest gebruikte en meest goedkope isolatiematerialen en voor een gemiddelde doe-het-zelver makkelijk aan te brengen.

Kantekening van deze materialen is dat bij het aanbrengen vezels loskomen die door kleding heen de huid kunnen irriteren. Ook ogen en longen zijn niet gevrijwaard dus is het belangrijk dat u beschermde kleding draagt bij het aanbrengen en dat u een masker draagt. Overigens wekken de vezels van de natuurlijke isolatiematerialen geen irritatie op.

Zoldervloer isolatieplaten

Isolatiemateriaal aanbrengen

Bij het op maat snijden van de matten houdt u het beste een paar centimeter extra aan zodat u de matten goed tussen de balken kan doen en er geen kans is op naden of kieren. Als u toch naden of kieren ontdekt, maakt u die dan dicht. Het kleinste kiertje kan merkbaar koude doorlaten en heeft een negatief gevolg voor de stookkosten.

Condensatievocht

Nadat u de matten op maat snijdt en tussen de balken aanbrengt dient u bovenop de isolatie een dampscherm aan te brengen. Dit dampscherm zorgt ervoor dat er geen condensatievocht tegen het isolatiemateriaal aan kan komen. Ondanks dat minerale isolatiematerialen geen vocht absorberen kan bij een teveel aan condensatievocht vanuit de woning het isolatiemateriaal aan isolatiewaarde inboeten en dat heeft weer een nadelig effect op het energieverbruik. Nadat het dampscherm is aangebracht moet u de naden en kieren dicht maken met een vochtwerende tape.

Isolatie die vochtig is verliest zijn isolatiewaarde, en daardoor stijgen je energiekosten opnieuw. Zo’n dampscherm is dus uiterst belangrijk.

Los isolatiemateriaal of platen

Als u liever een los isolatiemateriaal aanbrengt zoals kurkkorrels, papiervlokken of isolatieplaten dan hanteert u dezelfde werkwijze als hiervoor besproken.

Betonnen vloer

Zolders die voorzien zijn van een betonnen vloer, of anderzijds een harde vloer, moeten voorafgaand aan het aanbrengen van isolatiemateriaal worden voorzien van een houtwerk waar tussen het isolatiemateriaal aangebracht kan worden. Ook hier geldt dat er achteraf een dampscherm aangebracht dient te worden. Het dampscherm dient volledig tot in alle hoeken van de zolder zorgvuldig te worden bevestigd waarbij alle naden en kieren worden dichtgemaakt met een vochtwerende tape.

Prijs voor dakisolatie

Je zoldervloer laten isoleren = Premie

Een zolder isoleren is een klus die veel doe-het-zelvers graag zelf doen. Maar als u in aanmerking wilt komen voor de belastingvermindering die wordt aangeboden door de overheid, dan kunt u het isoleren van de zoldervloer beter aan een aannemer overlaten. Enkel en alleen als u samenwerkt met een vakman hebt u namelijk recht op deze vermindering. En die is niet niets. Je kunt in totaal 30% van de factuur in mindering brengen.

Via onderstaand formulier kun je eenvoudig de richtprijs voor jouw project opvragen. Wij brengen je dan meteen in contact met 3 gespecialiseerde vakmannen in je eigen buurt. Zij kunnen je meteen het nodige professioneel advies geven.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!