Stappenplan dakisolatie plaatsen

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor hun woning beter te isoleren. Vooral oudere woningen zijn nog niet voorzien van goede isolatie of zijn geïsoleerd met materialen die verouderd en gedateerd zijn. Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen wordt ook aangemoedigd met premies door de overheid en de netbeheerder, omdat dat betekent dat je minder fossiele brandstoffen gaat gebruiken en dat je minder CO2-gassen uitstoot het milieu in. Voor jou heeft isoleren het grote voordeel dat je hierdoor geld zal gaan besparen op je energierekening. De investering betaalt zich dus op den duur terug. Dakisolatie is een goede optie want dit is een oppervlak waar veel warmte verloren gaat. Het volgende stappenplan kan je helpen dit te realiseren.

 

Inhoud

Stap 1: bekijk de premies

Allereerst is het goed om jezelf op de hoogte te brengen van de premies die er beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden deze zijn gebonden. Zo moet je bijvoorbeeld een isolatiemateriaal gebruiken met een bepaalde minimale isolatiewaarde om voor de premie van de netbeheerder in aanmerking te komen. Met deze voorwaarden in je achterhoofd kun je de volgende stappen makkelijker zetten en keuzes beter maken.

 

Stap 2: de isolatiemethode

Er zijn verschillende manieren waarop je je isolatie kunt uitvoeren. Deze hangen ten eerste af van het soort dak dat je hebt, schuin of hellend. Een hellend dak kun je aan de binnen- en aan de buitenkant isoleren. De tweede optie kies je als onderdeel van een volledige dakrenovatie omdat je dakbedekking moet worden verwijderd. Het isoleren van de binnenkant van je dak is veel gemakkelijker en sneller en kun je ook zelf doen. Je zal hierdoor waarschijnlijk binnen wel ruimte verliezen. Een plat dak kun je aan de onderkant en aan de bovenkant isoleren. Het isoleren van de onderkant wordt nauwelijks nog gedaan, omdat dit te grote temperatuurverschillen teweegbrengt in het dak zelf. Isolatie aan de bovenkant van je platte dak betekent wederom een dakrenovatie en het verwijderen van je huidige dakbedekking. Als laatste kun je ook de zoldervloer isoleren door hier isolatiemateriaal op aan te brengen. Dit is alleen een optie als je de zolder niet gebruikt.

 

Stap 3: zelf doen of uitbesteden

Het isoleren van de zoldervloer of de binnenkant van je schuine dak kun je in principe goed zelf. Het is verstandig hier een makkelijk aan te brengen isolatiemateriaal voor te kiezen dat niet irriteert. Isolatieplaten zijn hier ideaal voor. Glaswol is goedkoper, maar de vezels die vrijkomen kunnen je ogen, huid en luchtwegen irriteren. Een dakrenovatie en dus het isoleren van de buitenkant van je dak is veel lastiger en ook gevaarlijker. Dit kun je het beste uitbesteden aan een professioneel isolatiebedrijf. Houd er rekening mee, als je de werkzaamheden zelf gaat uitvoeren, dat verkeerd aangebrachte dakisolatie kan zorgen voor koudebruggen en dat de isolatiewaarde daardoor lager kan uitpakken.

 

Stap 4: het materiaal

Je hebt de methode bepaald en je weet of je de klus wilt uitbesteden of dat je het zelf wilt gaan uitvoeren. Nu moet je een keuze maken over het isolatiemateriaal. Dit kun je eventueel bespreken met je isolatiespecialist. De keuze die je maakt zal invloed hebben op de eindprijs, op de isolatiewaarde en op hoe gemakkelijk het materiaal aan te brengen is. Het is belangrijk je niet blind te staren op de isolatiewaarde. Kies deze uit naar aanleiding van hoe goed de rest van je woning geïsoleerd is of op de isolatiewaarde die je voor je woning wilt bereiken. Als je je dak isoleert met het beste materiaal, maar je verliest ergens anders veel warmte, dan is dit eigenlijk weggegooid geld.

 

Stap 5: marktonderzoek

Nu is het tijd om goed marktonderzoek te doen. Ga je zelf de klus uitvoeren dan kan dit je helpen bij het vinden van het beste isolatiemateriaal voor jouw situatie en voor de juiste prijs. Soms zijn er aanbiedingen waarmee je aardig wat geld kunt besparen, maar je moet ze wel opzoeken. Laat je de klus uitvoeren dan doe je marktonderzoek naar de isolatiebedrijven die in jouw omgeving beschikbaar zijn. Analyseer deze en bekijk eventuele keurmerken en klantenrecensies voordat je een selectie maakt. Het is ook belangrijk dat je kijkt naar de nazorg die wordt aangeboden en de garantieregeling die je krijgt over het geleverde werk en de materialen. Natuurlijk kan prijs ook een doorslaggevende factor zijn.

 

Stap 6: vergelijk offertes

Nu je precies weet welke isolatiespecialisten je wat aan kunnen bieden, kun je de bedrijven uitkiezen die je het meeste aan staan en bij hen offertes opvragen voor jouw specifieke klus. Controleer goed of deze offertes compleet zijn, vooral als de prijs aan de lage kant is. Je kunt daarnaast kijken naar de prijs, de kwaliteit van het materiaal, wat er bij de prijs zit inbegrepen en de kwaliteit van de service die je ontvangt. Gebruik je hier onze vergelijkingstool voor dan kun je gemakkelijk een aantal offertes ontvangen van isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Dit scheelt je een boel tijd en moeite en kan je helpen bij het vinden van de beste kandidaat voor jouw klus.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!