Belastingvermindering voor dakisolatie

subsidies-dakisolatie-offerteEnergie wordt duurder en de uitstoot van C02 is niet goed voor het milieu. Om de C02 uitstoot naar beneden bij te stellen heeft de overheid een belastingvermindering in het leven geroepen om eigenaren en huurders van woningen te motiveren het dak te isoleren tegen warmteverlies. De meeste warmte in huis verdwijnt namelijk via het dak naar buiten. Door het dak te isoleren beperkt u het warmteverlies en hoeft u minder bij te stoken. Voor woningen waarvan de eigenaar het dak of de zoldervloer laat isoleren is een belastingvermindering van kracht. Deze regeling houdt in dat u 30% van het factuurbedrag van de professionele aannemer, in mindering kan brengen op uw aangifte.

*Tip:

→ Wat is de kostprijs van dakisolatie? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes lokale dakisolatiespecialisten en bespaar tot 40%!

Inhoud

Het maximale bedrag?

Het gemaximeerde bedrag werd vastgesteld op 3.070 euro. Sinds 2017 is er tevens een extra voorwaarde bijgekomen. In deze extra voorwaarde wordt gesteld dat het aangebrachte isolatiemateriaal een minimale warmteweerstand (RD-waarde) zal moeten hebben van 4,52K/W (vierkante meter Kelvin per Watt.)

Bereken meteen je Premie!

Meteen je premie berekenen? Op zich is de premie 30% op de totale factuur, met een maximum van 3.070 euro. Maar hier zijn voorwaarden aan verbonden! Vraag daarom meteen gratis een richtprijs aan voor jouw project, en wij sturen je meteen hoeveel euro je terug zult krijgen. Wij werken nauw samen met de Vlaamse Overheid om ervoor te zorgen dat je via ons steeds de maximale premies kunt krijgen.

Vraag een richtprijs aan, en krijg meteen zicht op jouw totale premie!

Bereken meteen je premie

Voorwaarden Belastingvermindering dakisolatie

Het gebouw waar isolatiemateriaal in wordt aangebracht moet bestemd zijn als woning. Dat kunnen woningen zijn als, vrijstaande woningen, appartementsgebouwen en eengezinswoningen. Daarnaast moet u of eigenaar zijn, of huurder, of vruchtgebruiker, of erfpachter. U hoeft niet zelf in de woning woonachtig te zijn.

  • De woning moet minimaal vijf jaar als woning in gebruik zijn.
  • Het isoleren van het dak, of zoldervloer, dient te worden gedaan door een aannemer.
  • De belastingvermindering geldt per woning. U kunt dus meerdere woningen op uw naam hebben staan en hiervoor de belastingvermindering aanvragen.
  • De aannemer moet bevestigen dat het isolatiemateriaal dat hij aan uw dak heeft aangebracht een thermische weerstand heeft van 2,5 m2K/W of hoger
  • Het maakt niet uit of u eigenaar bent of huurder , opstalhouder, of erfpachter van de woning. De voorwaarde is dat de factuur van de aannemer op uw naam staat.

Het aanbrengen van dakisolatie brengt in de eerste plaats voordeel op in de vorm van een lager energieverbruik. Met de alsmaar stijgende energielasten komt dit voor veel mensen heel goed uit al werpt de investering die moet worden gedaan om te woning te isoleren nog vaak een drempel op. Met de belastingvermindering die wordt aangeboden door de overheid wordt deze drempel een stuk verlaagd en kunt u met het isoleren van het dak op de lange termijn op jaarbasis zelfs enkele honderden euro’s besparen.

De dakisolatienorm hanteert een minimumnorm met betrekking tot de isolatiewaarde. (Rd-waarde) Deze moet minimaal 0,75 m2 K/W te zijn. De meeste isolatiematerialen die hieraan voldoen zijn ongeveer zo’n 3 tot 4 centimeter dik, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Isolatiemateriaal dat wordt toegepast dient daarnaast een Lambda-waarde te hebben van hoogstens 0,10 W/mK. Naast het dak komt ook een zoldervloer die wordt geïsoleerd in aanmerking voor de belastingvermindering. De zolder mag dan niet bewoond zijn en moet onverwarmd zijn.

Aanvragen belastingvermindering

Om de belastingvermindering aan te vragen kunt u bij het doen van de aangifte voor inkomstenbelasting 30 % van het investeringsbedrag invullen op de belastingaangifte . De datum van de factuur van de aannemer is hierin bepalend, niet het moment van isoleren. Heeft u bijvoorbeeld de dakisolatie in 2016 door de aannemer laten aanbrengen en de factuur is gedateerd in 2017, dan kunt u op de aangifte die u invult in 2018 de belastingvermindering aanvragen. De berekening dient u zelf te maken. U vult dus 30 % van het totaalbedrag van de factuur van de aannemer in. Houdt u er rekening mee dat de belastingvermindering gemaximeerd is tot 3.070 euro.

Premies dakisolatie

Strafpunten

Voor de toekenning van de belastingvermindering gaat de inspecteur uit van hetgeen hij vaststelt op het moment van inspecteren. Het kan dus voorkomen dat u ofwel, het dak onvoldoende heeft geïsoleerd, of dat de isolatie niet correct is uitgevoerd. In sommige gevallen kan op basis van de rapportage die de inspecteur opmaakt strafpunten worden toegekend omdat de aangebrachte isolatie onvoldoende voldoet aan de eisen. Mogelijke redenen voor het toekennen van strafpunten zijn:

  • De inspecteur heeft vastgesteld dat de R-waarde van de aangebrachte isolatie lager is dan 0,75 m² K/W.
  • De inspecteur heeft vastgesteld dat er geen isolatiemateriaal aan het dak is aangebracht.
  • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen daken die kleiner en groter zijn dan een oppervlakte 16 m².

Als er geen isolatiemateriaal aan het dak is aangebracht zal de beoordeling van de inspecteur zwaarder worden beoordeeld met een toekenning van strafpunten. Dit wordt gedaan middels een fasering. Als het aantal strafpunten hoger uitkomt dan 15 dan kan besloten worden om de woning onbewoonbaar te verklaren.

Aandachtspunt voor bewoners van appartementsgebouwen

Dakisolatie appartementBewoners van appartementsgebouwen zijn met elkaar verantwoordelijk voor het aanbrengen van dakisolatie aan het gebouw en dat de isolatie voldoet aan de gestelde normen waarop de inspecteur het dak zal inspecteren. Het is dus niet zo dat alleen de bewoners van de bovenste verdieping verantwoordelijk zijn maar dat ook de bewoners op de verdiepingen daaronder ter verantwoording geworden gesteld. Het dak van appartementsgebouwen is immers een gemeenschappelijk eigendom.

Jouw belastingvermindering berekenen?

Dat kan héél eenvoudig! Vraag via onderstaand formulier gratis een richtprijs aan voor jouw dakisolatie. Zodoende heb je zicht op de totaalprijs. Van die totaalprijs kun je dus 30% in vermindering brengen, die je als belastingvermindering zult krijgen, als je aan alle voorwaarden voldoet. Met een maximum van 3.070 euro. Wij kijken meteen na of je aan alle voorwaarden voldoet, bij het gratis opmaken van een richtprijs, en het berekenen van je premie. Daar vanaf 2018 vanuit de overheid extra regels komen is dit jaar HET BESTE MOMENT om dakisolatie te plaatsen.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!