Geluidsisolatie Dak

Geluid van buiten kan een onaangename impact hebben op het leefklimaat binnenshuis. Het wordt alsmaar drukker om ons heen met bijvoorbeeld: meer vliegtuigen, meer auto’s of voorbij rijdende treinen. Om deze vervelende geluidsoverlast tot een minimum te beperken kunt u het dak voorzien van isolatiemateriaal, geluidsisolatie. De meest voor de hand liggende keus is dan om dikke geluidsisolatie panelen of matten aan te brengen want de massawet leert ons dat hoe dikker de isolatie is, des te minder geluid kan doordringen en des te stiller het in huis zal zijn.

Geluidsisolatie dakHet kiezen van dikke matten of panelen kan in sommige gevallen niet de beste optie zijn omdat het de ruimte aan de binnenkant immers beperkt. U kunt dan kiezen voor een geluidsisolerend materiaal dat een hoge isolatiefactor kent.

Als vuistregel kunt u aanhouden dat als het isolatiemateriaal zwaar en flexibel is het ongewenste geluid van buiten wordt geabsorbeerd. Daarnaast speelt de dikte van het materiaal een belangrijke rol. Voor daken is het echter vaak niet gewenst om zware materialen te gebruiken. Lichte materialen zoals glaswol of steenwol bieden dan uitkomst. Deze materialen zijn eenvoudig toe te passen op daken en kunt u in elke gewenste dikte aanbrengen.

Glaswol Dakisolatie als geluidsisolatie

Naast de bekende thermische isolatiewaarde van glaswol is het een goede keuze als u het dak tevens wilt isoleren tegen geluid van buitenaf. Wat glaswol zo geschikt maakt is de massa van het materiaal waardoor het geluid van buiten als het ware wordt opgevangen. De lucht die door de glasvezels wordt vastgehouden zorgt er voor dat geluidstrillingen minimaal door kunnen dringen.

Voordelen Glaswol

  • Laag geprijsd
  • Makkelijk aan te brengen
  • Licht in gewicht
  • Keuzes in dikte van
  • Glaswol Geluidsisolatie heeft een lange levensduur
  • Onbrandbaar

Minpunt: kan irritatie en allergische reacties opwekken (wanneer je het aanbrengt)

Rotswol Dakisolatie

Net als glaswol kent rotswol Geluidsisolatie een hoge thermische waarde. Daarnaast is rotswol uitermate geschikt om ongewenst van buiten te weren. Het materiaal kent een hoge densiteit en heeft hierdoor een multifunctionele eigenschap.

Voordelen Rotswol

  • Lage prijs ten opzichte van de hoge isolatiewaarde
  • Door het lichte gewicht is en eenvoudig aan te brengen
  • Ruime keuze qua diktes
  • Brandwerend

Minpuntje: Kan bij het aanbrengen irritatie en allergische reacties opwekken.

Rotswol geluidsisolatie

Cellulose (= Papiervlokken) isolatie

Papiervlokken, oftewel cellulose is een materiaal dat in toenemende mate wordt toegepast om daken te isoleren. Naast de gewenste thermische isolatiewaarde heeft cellulose de eigenschap om geluid van buiten sterk te absorberen en niet door te laten dringen in de woning.

Cellulose zijn fijne papiervlokken, vaak vervaardigd uit gerecycled oud papier, en worden middels een blazer ingebracht. Omdat papier van nature zeer brandgevoelig is ondergaat het een proces waarin minerealen als zouten aan het papiermengsel worden toegevoegd. Hierdoor is het eindproduct immuun geworden voor vocht en is er daardoor geen kans op rotting of schimmels. Daarnaast is de uiteindelijke cellulose niet brandgevoelig.

Voordelen

  • Behoudt zijn isolerende werking bij enig vocht
  • Werkt verkoelend doordat warmte wordt geweerd

Minpunt: Aanbrengen is arbeidsintensief omdat het geheel gesloten aangebracht moet worden.

Zoals je merkt zijn er meerdere opties om je dak geluiddicht te maken. Best kun je je laten adviseren door een vakman bij het laten plaatsen van dak geluidsisolatie. Hij zal je vertellen welke dakisolatie het meeste geschikt is om jouw woning geluiddicht te maken. Onthoud dat je ook recht hebt op een belastingvermindering van 30% wanneer je isolatie plaatst. Wel enkel en alleen als je het laat plaatsen door een vakman. Je krijgt deze niet als je het zelf doet. Je vakman kan je hier alle nodige advies over geven.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!