Subsidie dakisolatie 2018 BE

Dakisolatie bespaart je energie. Dit is goed voor jouw energierekening, maar ook voor het milieu. Je CO2-uitstoot zal afnemen en je zal minder gebruik maken van fossiele brandstoffen. Dit is iets dat in België erg serieus wordt genomen. Zo is er in Vlaanderen de Vlaamse dakisolatienorm van kracht. Deze norm heeft als doel dat tegen 2020 alle daken in Vlaanderen dakisolatie hebben of zoldervloerisolatie. Als je dit niet gedaan hebt tegen die tijd, zal je hiervoor worden gestraft door middel van het toerekenen van strafpunten. Met zo’n strenge norm is het niet meer dan vanzelfsprekend dat initiatieven om hier wel aan te voldoen worden beloond. Er is daarom een verscheidenheid aan financiële steun beschikbaar zowel van de overheid als van de netbeheerders.

 

Subsidies van de netbeheerders

Bij je netbeheerder kun je terecht voor een drietal premies, namelijk de Premie voor Dakisolatie (of zoldervloerisolatie), de Burenpremie en een Totaalrenovatiebonus. Deze worden hieronder in het kort toegelicht.

 

De Premie voor Dakisolatie (of zoldervloerisolatie)

Deze premie wordt uitgedeeld aan iedereen die een dak of een zoldervloer zelf isoleert of laat isoleren. Je kunt de premie niet krijgen voor beide isolatiemethoden en in het geval van vloerisolatie moet dit een vloer van een onverwarmde zolder betreffen. De premie betreft €6 per vierkante meter als je de isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren door een aannemer en €3 per vierkante meter als je dit zelf doet. Uiteraard moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Je woning moet zich bevinden in Vlaanderen en voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
  • De werkzaamheden mogen geen nieuwbouwdelen betreffen.
  • Je moet de aanvraag binnen 12 maanden na het uitvoeren van de werkzaamheden indienen.
  • Het isolatiemateriaal moet minstens een RD-waarde hebben van 4,5 m2K/W

 

De Burenpremie voor collectieve renovatieprojecten

Wanneer je samen met je buren je woningen energiezuiniger wilt maken, wordt dit beloond door middel van een Burenpremie. Er moeten minstens 9 andere eigenaars deelnemen, dus in totaal moet het project 10 woningen betreffen. Tijdens dit project moet er een projectbegeleider worden aangewezen die de uiteindelijke premie zal ontvangen. Je ontvangt dan maximaal €400 per huis als je aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Het project moet bestaan uit minstens 10 woningen of appartementen die zijn gelegen in dezelfde staat of gemeente.
  • Jullie moeten minstens één energiebesparende maatregel uitvoeren en dak-of zoldervloerisolatie valt hier ook onder.
  • Je mag niet meedoen als je al twee keer of meer hebt meegedaan aan een soortgelijk ander project.

 

De totaalrenovatiebonus

De laatste premie die je kunt ontvangen van de netbeheerders is de Totaalrenovatiebonus. Deze ontvang je als je minstens 3 energiebesparende maatregelen uitvoert binnen een periode van 5 jaar. Het is de bedoeling dat je voor elke maatregel een premie aanvraagt bij de netbeheerder waarna je recht hebt op een bonus. De isolatiemaatregelen die hieronder vallen zijn dak- of zoldervloerisolatie, gevelisolatie, kelder- of kruipruimte isolatie, nieuwe beglazing, het plaatsen van een zonneboiler, het plaatsen van een warmtepomp of het plaatsen van een ventilatiesysteem. Het geld dat je ontvangt is afhankelijk van het aantal investeringen dat je doet en van het soort woning dat je hebt. Deze bestaat uit een eenmalig bedrag en deze kan lopen van €625 tot €4750.

 

Gemeentelijke of provinciale premies

Vervolgens worden er ook premies beschikbaar gesteld door de gemeente of provincie waarin je woning zich bevindt. Of jij hiervoor in aanmerking komt hangt af van de gemeente en deze kunnen dus onderling verschillen. De beste manier om dit uit te vinden is door contact op te nemen met je gemeente.

 

Subsidies voor huurwoningen

Aangezien er in Vlaanderen een groot aantal huurwoningen zijn die slecht zijn geïsoleerd, heeft de Vlaamse overheid extra hoge premies samengesteld voor het isoleren van het dak, spouwmuur of het vervangen van de beglazing. Bij deze projecten worden de verhuurder en huurder ondersteund door een projectpromotor. Dit is een persoon die is aangewezen in de buurt en die een sociaal isolatieproject zal opstarten als zowel de huurder als de eigenaar hier interesse in hebben. Voor dakisolatie betreft deze premie €20 euro per vierkante meter plus een eenmalig bedrag van €200.

 

De Vlaamse Verbeteringspremie

Als laatste kun je in aanmerking komen voor de Vlaamse Verbeteringspremie. Deze kun je aanvragen als bewoner of als verhuurder en hiervoor kom je in aanmerking als je dakisolatie deel uitmaakt van een dakrenovatie. Je zal hiermee dus je dak zelf verbeteren en de mogelijkheid aangrijpen om tegelijkertijd isolatiemateriaal aan te brengen. De voorwaarden voor deze premie betreffen onder andere dat je woning ouder moet zijn dan 25 jaar en dat je niet meer verdient dan een bepaald bedrag per jaar. Kom je hiervoor in aanmerking dan kun je voor dakwerken een eenmalige premie krijgen van €1250.

 

Vergelijk offertes

Moet jouw dak nog geïsoleerd worden en is dit het moment om dat te doen? Gebruik dan onze vergelijkingstool zodat je de beste aannemer kunt vinden voor de werkzaamheden en hiervoor nooit te veel betaalt.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!