De beste dakisolatie voor gezondheid

Het isoleren van je woning brengt natuurlijk vele voordelen met zich mee. Je kunt geld besparen op je energierekening, je kunt het klimaat binnen verbeteren, je zal minder CO2-uitstoot genereren en je zal minder fossiele brandstoffen gebruiken. Dit is allemaal goed nieuws, maar er zijn ook geruchten dat isolatie slecht kan zijn voor de gezondheid. Tot op zekere hoogte is dit ook zo, maar gelukkig zijn dit geen problemen die je niet kunt verhelpen. Hier lees je over de verschillende gezondheidsrisico’s die kunnen ontstaan wanneer je (dak)isolatie plaatst en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

 

Inhoud

Problemen met materialen

Er bestaan isolatiematerialen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken tijdens de plaatsing. Glas- en rotswol staan hier erg bekend om en ook PUR-schuim.

  • Glas- en rotswol: dit isolatiemateriaal wordt gemaakt door glas en stenen te verhitten tot ze smelten. Daarna wordt het in een centrifuge met gaten geplaatst waardoor het in draadjes naar buiten wordt gewerkt. Glas- en rotswol vind je daarom vaak in deken-vorm, maar er zijn ook platen beschikbaar. Bij het werken met deze materialen moet je voor de juiste bescherming zorgen, zoals een veiligheidsbril, een mondkapje en handschoenen. Doe je dit niet, dan kunnen de vezels die vrijkomen je ogen, luchtwegen en huid irriteren.
  • PUR-schuim: PUR-schuim is een zeer effectief isolatiemateriaal met een zeer goede isolatiewaarde en een zeer goede afdichting. Het kan in alle gaten, kieren en spleten kruipen waardoor het een dunne maar dichte laag vormt tussen het dak en de zolderruimte. Werken met PUR-schuim als isolatiemiddel mag echter alleen gedaan worden door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Er komen veel giftige dampen vrij die je gezondheid kunnen aantasten als je ze inademt. Doe dit dus nooit zelf.

 

Problemen met ventilatie

Het klimaat in huis verandert als je deze gaat isoleren. De warmte kan de woning niet meer verlaten, dus deze blijft hangen waardoor je stookkosten bespaart. Je zal aanzienlijk minder tocht en trek voelen en ook koude plekken zullen verdwijnen. Een goed geïsoleerd huis bevat om die reden ook veel stilstaande lucht. Net als dat de warmte je woning niet meer kan verlaten, kan ook frisse lucht niet meer binnenkomen. Je woning zal namelijk nagenoeg volledig luchtdicht zijn gemaakt en natuurlijke ventilatie is minimaal. Als jij niet genoeg frisse lucht binnenkrijgt kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en moeheid en dat is omdat de lucht in je woning te vaak wordt hergebruikt en niet wordt ververst. Er ontstaat daardoor een tekort aan zuurstof. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door de ventilatie in je woning te verbeteren. Je kunt af en toe een raampje openzetten of ventilatieroosters plaatsen. De meeste mensen kiezen echter voor een mechanisch ventilatiesysteem, omdat er anders te veel warmte verloren gaat.

 

Problemen met vocht

Een goed geïsoleerd huis dat slecht geventileerd is kan problemen vertonen met condensatie. Dit kan zich vestigen op je binnenmuren, op je kozijnen of het vocht kan uit je muren komen omdat het geen andere uitweg meer heeft. Een slechte ventilatie van een geïsoleerde kruipruimte kan optrekkend vocht veroorzaken. Als dit niet wordt verholpen zal er op deze plekken aanslag kunnen ontstaan. Ook kunnen zich hier schimmels vormen, zwammen en mosgroei. Deze schimmels trekken ongedierte aan en kunnen een negatief effect hebben op je gezondheid. Mensen met astma kunnen dit goed merken of mensen met gewrichtsproblemen ook. Wederom kan dit misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken en kan het de symptomen van sommige allergieën verergeren. Ook hier is een goede ventilatie dus weer een noodzaak en hoe beter je je woning isoleert, hoe belangrijker dit wordt.

 

Wat is de beste dakisolatie voor je gezondheid?

Je zal weinig problemen ondervinden met je gezondheid als je alleen dakisolatie uitvoert en je woning verder gemiddeld is geïsoleerd. Ga je de klus zelf doen, dan kun je overwegen isolatieplaten te kiezen in plaats van PUR-schuim of glas- en rotswol. Deze zijn licht dus belasten je lichaam weinig, ze zijn makkelijk te verwerken en op maat te snijden en ze irriteren niet. Om problemen met vocht te voorkomen kun je een isolatiemateriaal uitkiezen dat volledig vochtbestendig is, zoals EPS. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je er zorg voor draagt dat de ruimte onder het dak voldoende geventileerd wordt. Is je dakisolatie deel van een project waarbij je de isolatiewaarde van je gehele woning aanzienlijk verbetert, dan is het zaak hierbij ook een goed ventilatiesysteem aan te schaffen en ervoor te zorgen dat de lucht binnen voldoende kan worden ververst. Op deze manier zal je nadat je isolatiewerkzaamheden zijn voltooid geen enkele gezondheidsproblemen ervaren als gevolg van je dakisolatie.

 

Vergelijk offertes

Wil jij graag weten hoeveel je zou betalen als je je dak liet isoleren door een betrouwbare specialist? Maak dan hier op onze website gebruik van de vergelijkingstool. Je ontvangt dan snel een aantal offertes die je kunt gebruiken bij het uitkiezen van een geschikt isolatiebedrijf.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!