Dakisolatie: Premies & Subsidies

Dakisolatie: Premies & SubsidiesInvesteren in uw woning lijkt op het eerste gezicht een dure hobby. Maar wie goed rekent komt er al snel achter dat nu investeren in dakisolatie zichzelf dubbel en dik terugverdient. En dat reeds op korte termijn. Waarom? Omdat je gebruik kunt maken van de dakisolatie premie.

Afhankelijk van het soort dak en welke materialen er worden gebruikt kan de terugverdientijd van dakisolatie teruggebracht worden tot een kleine 4 jaar. Dit vooral dankzij de verschillende beschikbare premies en subsidies. Deze worden door de overheid en sommige gemeenten aangeboden.

*Tip:

→ Wat is de kostprijs van dakisolatie? Vul het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes lokale dakspecialisten en bespaar tot 40%!

Inhoud

Maatregelen

Maatregelen die kunnen worden getroffen om het milieu minder te belasten en die bijdragen aan een lager energieverbruik, worden door de Vlaamse overheid sterk gewaardeerd. Zo zijn er verschillende premies en belastingvoordelen waar consumenten gebruik van kunnen maken om de investeringen die zij maken te verlichten. Hierbij kun je denken aan:

Vlaamse Dakisolatienorm

Sinds 1 januari 2015 is de Vlaamse Dakisolatienorm voor woningen en huurwoningen van kracht. Deze maatregel heeft tot doel dat de daken van alle woningen en appartementen die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten vóór 1 januari 2020 geïsoleerd worden. Tegen 2020 zouden al deze woningen verplicht geïsoleerd moeten zijn, ook mensen die een woning of appartement verhuren.

Een woninginspecteur bepaalt aan de hand van een puntensysteem of de woning voldoet aan de eis. Voldoet de woning niet aan de eis dan krijgt de woningeigenaar de gelegenheid om binnen een bepaalde tijd het dak te isoleren. Na 2020 zal een strafpuntensysteem in werking gesteld worden. Een systeem waarbij woningen die niet aan de norm voldoen middels een ‘ongeschikt verklaring’ van de burgemeester een melding krijgen. Een melding waarin gevraagd wordt alsnog de vereiste aanpassingen aan te brengen om te voldoen aan de isolatienorm.

Maak nu dus gebruik van de dakisolatiepremie. Ieder jaar worden de regels overigens strenger. Dus hoe vroeger je er bij bent, hoe beter.

Rapportage laten opmaken door een energiedeskundige

Om na te gaan of uw dakisolatie aan de norm voldoet kunt een rapport laten opmaken door een energiedeskundige. De energiedeskundige zal op afspraak bij u thuis komen en aan de hand van een checklist de eventueel aangebrachte isolatiematerialen inspecteren. Daarnaast zal de energiedeskundige de materialen rondom de isolatie in zijn inspectie opnemen om uiteindelijk een exact beeld te kunnen krijgen van de werkelijke isolatiewaarde van het dak. Voor het rapport wordt meestal een vast bedrag 200 euro in rekening gebracht.

Dakisolatie premie van de netbeheerder

Voor eigenaren van woningen die isolatiemateriaal aan het dak hebben aangebracht kunnen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Om voor deze premie in aanmerking te kunnen komen dient de aangebrachte isolatie een Rd-waarde te hebben van minimaal 3,5 m2 K/W. De isolatielaag aan het dak hoeft niet uit één laag te bestaan, u mag ook verschillende isolatielagen over elkaar aan het dak hebben. U dient hierbij wel rekening te houden dat isolatiematerialen die al eerder ooit zijn aangebracht niet mogen worden meegerekend voor het verkrijgen van de premie.

Premie per vierkante meter en hoogte isolatiewaarde

De eis van 3,5 m2 K/W geldt uitsluitend voor de nieuw aangebrachte isolatie. Het totale oppervlakte dat u wilt isoleren is onbeperkt. Het maakt dus niet uit of u nu een heel groot dak heeft of juist een heel klein dak. De premie zal worden berekend over het volledig geïsoleerde dak in vierkante meters. Het bedrag dat u van de netbeheerder als premie kan ontvangen is afhankelijk van de oppervlakte van het dak in combinatie met de isolatiewaarde van het aangebrachte isolatiemateriaal.

  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 3,5 m2 K/W is 6 euro per m2
  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 4 m2 K/W is 7 euro per m2
  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 4,5 m2 K/W is 8 euro per m2

Voor het verkrijgen van de premie van de netbeheerder gelden een aantal voorwaarden:

  • U kunt gebruik maken van deze premie als u de isolatie werkzaamheden zelf uitvoert of als u deze laat doen door een aannemer. U krijgt de premie slechts eenmaal, voor het isoleren van het dak of het isoleren van de zoldervloer, niet voor beide.
  • De premie geldt alleen voor woningen of woongebouwen die in het Vlaamse Gewest staan.
  • De woning waarvoor de premie wordt aangevraagd dient voor januari 2006 te zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

De premie kunt u online bij uw netbeheerder aanvragen. Er zal u worden gevraagd om scans van de alle documenten bij te voegen zoals de factuur van de aannemer ( geen offerte). U kunt de premie tot 12 maanden na factuurdatum aanvragen. Na goedkeuring door de netbeheerder krijgt u de premie op uw rekening gestort.

Sociale dakisolatiepremie voor Prioritaire groepen

Omdat de Vlaamse overheid het doel heeft om alle daken van slecht geïsoleerde woningen zo goed mogelijk te isoleren is voor speciale groepen een dakisolatiepremie beschikbaar gesteld. Het gaat om een dakisolatiepremie voor huurwoningen die worden bewoond door zogeheten prioritaire groepen. Hierbij biedt de overheid een projectpromotor aan die de verhuurder en de huurder begeleidt in het gehele traject tot aan het isoleren aan toe. Voor het verkrijgen van deze premie zijn enkele voorwaarden van kracht:

  • Huurwoningen die in de prive sector worden verhuurd en waarvan de huurders in een zogeheten ‘beschermde groep’ vallen.
  • Huurders voor wie een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit bij de lokale Adviescommissie (LAC) is ingediend
  • Huurders die in een schuldbemiddelingstraject zitten.
  • Huurwoningen die zijn van voorzien van een werkende budgetmeter voor gas of elektriciteit
  • Personen die recht hebben op een (verhoogde) tegemoetkoming van het ziekenfonds
  • Personen die professionele hulp toegewezen hebben gekregen voor niet betaalde facturen of energie.
  • Personen die huurder zijn van een verhuurkantoor, een OCMW of een lokaal bestuur.
  • Van de verhuurder wordt verwacht dat hij de huurprijs niet tussentijds zal verhogen of het huurcontract voortijdig opzegt.

Sociale dakisolatiepremie voor huurwoningen

Huurwoningen die in de private sector worden verhuurd en waarvan de huurders in een ‘beschermde groep’ vallen komen in aanmerking voor deze regeling. Daarnaast komen huurders voor wie een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit bij de lokale Adviescommissie (LAC) is ingediend voor de regeling in aanmerking en huurders die in een schuldbemiddelingstraject zitten.
Van de verhuurder wordt verwacht dat hij de huurprijs niet tussentijds zal verhogen of het huurcontract voortijdig opzegt.

Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie is in het leven geroepen voor mensen in het Vlaamse Gewest die hun woning willen verbeteren of uitbreiden omdat de woning niet aan gestelde eisen voldoet. De Vlaamse Verbeteringspremie is beschikbaar voor zowel bewoner als verhuurder. De hoogte van de premie is gebaseerd op uw inkomen, uw woning en de facturen van de aannemer.

Bereken meteen jouw Dakisolatie Premie

Ieder jaar worden de regels een pak strenger. Daarom is het aangeraden je Dakisolatie premie. Om zicht te hebben op hoeveel de premie voor jouw project zal bedragen kun je onderstaand formulier ingeven. Via dit formulier kun je een richtprijs aanvragen voor het laten isoleren van jouw dak of zoldervloer. Bij de aanvraag kun je de vakman vragen om mee te geven hoeveel je premie zal bedragen. Zo heb je meteen zicht op het rendement dat je uit je dakisolatie zult halen.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!