PUR Dakisolatieplaten

De bouwwereld gebruikt sinds jaar en dag purschuim voor het isoleren van daken. De voornaamste reden voor de toepassing van purschuim als dakisolatie is dat purschuim snel en efficiënt in toepassing is en omdat het hoofdbestanddeel PUR een hoge isolatiewaarde kent. Bij particulieren is purschuim ook erg populair maar omdat het aanbrengen van purschuim bij voorkeur door een aannemer dient plaats te vinden kiezen veel mensen voor andere opties. Echter dankzij de huidige overheidspremies is het momenteel erg slim om voor PUR Dakisolatieplaten te kiezen. 

PUR is de afkorting voor Polyurethaan. Een chemisch product dat ontstaat door de twee componenten Isocyanaat en Polyool onder een temperatuur van 30 graden Celsius met elkaar te mengen.

Snel en efficiënt aanbrengen

Door innovatieve technieken is het nu mogelijk om zonder de apparatuur die benodigd is om purschuim aan te brengen toch gebruik te maken van de vele voordelen van het materiaal. Dat kan door gebruik te maken van PUR dakisolatieplaten. De dakplatenzijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes.

Dit maakt de platen handig in gebruik omdat je met grote platen snel een heel dak kan isoleren. De fabrikant heeft veelal de PUR isolatieplaten voorzien van een beschermende folie aan de achterzijde. Deze folie heeft een vochtwerende eigenschap. Hierdoor kan de isolatiewaarde van de platen behouden blijven.

Hoge isolatiewaarde

De PUR isolatieplaten hebben een vrijwel gelijkwaardige isolatiewaarde vergeleken met de alom bekende schuimvariant al zijn ze minder flexibel. Zo zijn de isolatieplaten niet ergens tussen te proppen maar dien je de platen exact op maat af te snijden of zagen. Bij het aanbrengen van PUR isolatieplaten dient u er rekening mee te houden dat de zolder vochtvrij is en niet te koud.

Voor toepassingen schuine daken en platte daken

U kunt PUR dakisolatieplaten gebruiken voor het isoleren van een schuin dak en voor het isoleren van een plat dak. Bij een plat dak kunt u de platen middels de zogeheten ‘warm-dak’ methode aanbrengen. De platen worden dan aan de buitenzijde gemonteerd op het dakschot waarna de dakbedekking er op gelegd wordt. Bij schuine daken worden de PUR dakisolatieplaten op de kepers geplaatst. Zo kunnen de platen naadloos tegen elkaar worden gelegd waarna de platen kunnen worden afgewerkt met vochtbestendige tape.

Voordelen van PUR dakisolatieplaten

Dakisolatieplaten hebben vele voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. We sommen ze even voor je op.

  • Enorm handig om aan te brengen
  • Hoge isolatiewaarde
  • Werkt ook als geluidsisolatie
  • Brandwerend
  • Achteraf terug makkelijk te verwijderen, indien nodig

1. Makkelijk mee te werken

PUR dakisolatieplaten zijn verkrijgbaar in handig te transporteren maten, bijvoorbeeld 1.00 m x 0,60 m. Eenmaal op zolder is het slechts een kwestie van op maat maken en tegen het dak monteren.

U hoeft ook geen dampscherm aan te brengen. De PUR dakisolatieplaten zijn in de meeste gevallen voorzien van een vochtwerende folie. Tenzij u een erg vochtige zolder hebt, anders kunnen de isolatieplaten

2. Hoge isolatiewaarde

De platen hebben een hoge isolatiewaarde, zelfs iets hoger dan het traditionele purschuim. Door deze hoge isolatiewaarde hoeven de platen niet heel dik te zijn en zorgen zij toch voor een langdurige en goede isolatie van de woning. Om het zo goed mogelijk te isoleren kunt u overwegen om twee lagen over elkaar aan te brengen. Let u er wel op dat u altijd de kieren goed dicht maakt.

3. Geluid dempend – Akoestische isolatie

Naast het feit dat de PUR dakisolatieplaten een goed thermisch isolerende werking hebben, bieden zij tevens een hoge akoestische isolatiewaarde. Hierdoor dringt geluid van buiten minder goed door naar binnen waardoor het in huis een stuk stiller en aangenamer zal worden.

4. Brandwerend

Voor brandgevaar hoeft u met PUR dakisolatieplaten niet bang te zijn. De platen zijn dermate geavanceerd dat zij in de hoogste categorie vallen met betrekking tot brandveiligheid. De basis van PUR dakisolatieplaten is hetzelfde als PUR schuim wat inhoudt dat het isolatiemateriaal een combinatie is van twee chemische verbindingen die ongevoelig zijn voor vuur.

5. Verwijderbaar

Als u eenmaal dakisolatie heeft aangebracht zal er waarschijnlijk geen reden zijn om deze isolatie ooit weer weg te halen. Mocht dit toch voorkomen (je verhuist, het dak zelf moet vernieuwd worden, …) dan is dat met pur dakisolatieplaten geen enkel probleem. De dakplaten zijn eenvoudig weer los te halen en ergens opnieuw te gebruiken.

Nadelen

Zoals gezegd zijn PUR dakisolatiepanelen gemaakt van twee chemische componenten. Deze zijn niet brandbaar maar in geval van brand zou door de hitte giftige gassen kunnen vrijkomen. Ten opzichte van purschuim zijn PUR dakisolatieplaten minder flexibel. Schuim spuit je eenvoudig in elke hoek en kier maar de platen moeten exact op maat gesneden worden. Nadat de platen zijn aangebracht dient u de naden en kieren met schuim te dichten.

Prijs per m2 voor PUR Dakisolatieplaten

Qua prijs zijn ze erg voordelig. Reken tussen 20 en 25 euro pm2, inclusief het laten plaatsen door een erkend vakman. Weet dat je daar met de huidige overheidspremies voor dakisolatie nog eens belastingvermindering van 30% op krijgt. Toch als je het laat plaatsen door een erkend vakman.

Wens je te besparen, dan is het goed om verschillende vakmannen in je eigen buurt met elkaar te vergelijken. Dankzij onderstaand formulier kun je gratis een richtprijs aanvragen bij hen, en zo meteen ook je premie berekenen en het rendement dat je eruit zult halen.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!