Dakisolatie EPS prijzen

Het isoleren van je woning is niet alleen goed voor je eigen portemonnee. Natuurlijk zal je geld besparen op je energierekening, omdat je minder warmte verliest, maar het klimaat in huis zal er ook aangenamer van worden. Je zet je thermostaat lager waardoor je minder fossiele brandstoffen gebruikt en minder CO2-gassen uitstoot het milieu in. Eén van de meest effectieve oppervlakten van je woning om te isoleren is je dak. Warmte stijgt op en hier gaat dus zo’n 25 procent van alle warmte waarvoor je stookt verloren. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren en er zijn verschillende materialen waarvoor je kunt kiezen. Eén hiervan zijn EPS-platen en hier kun je uitvinden hoeveel je hier gemiddeld voor betaalt.

 

De kosten

EPS is geëxpandeerd polystyreen en is een zeer effectief isolatiemiddel. Het bestaat uit een aantal kleine bolletjes die allen zijn gevuld met stilstaande lucht. Je kunt EPS krijgen in parel-vorm en dit wordt vaak gebruikt voor het isoleren van spouwmuren of de kruipruimte onder je woning. Voor dakisolatie gebruik je EPS-platen. Je kunt er je platte dak en je schuine dak mee isoleren en de platen zijn licht en gemakkelijk aan te brengen. Ook is het 100 procent recyclebaar zodat je er de toekomstige generaties niet mee opzadelt. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de prijzen die je kunt verwachten te betalen voor EPS-platen. Deze zijn inclusief btw.

 

Soort isolatiemateriaal Prijs per vierkante meter R-waarde
EPS platen los €2 – €10 0,5 – 2,6 m2K/W
EPS platen laten aanbrengen €25 – €40 inclusief materiaal

 

  • De goedkoopste optie: koop je je EPS-platen bij een grote bouwmarkt, dan hoef je hier niet meer dan €2 per vierkante meter voor kwijt te zijn. Deze platen hebben dan een niet geweldige isolatiewaarde, waardoor het rendement dus ook niet zo hoog zal zijn als wanneer je een duurdere plaatsoort kiest. Het voordeel van de goedkopere platen is wel dat ze minder dik zijn en dat je daardoor dus minder ruimte verliest.
  • De gemiddelde prijzen: voor een kwalitatieve EPS-plaat met een goede isolatiewaarde kun je toch wel rekenen op zo’n €8 per vierkante meter. Deze zijn dan 10 centimeter dik en zullen aanzienlijk meer warmte binnenhouden. Het mooie van EPS als materiaal is dat het waterafstotend is, dus dat je geen dampscherm aan hoeft te schaffen. Ook is het makkelijk bewerkbaar en zonder problemen zelf aan te brengen.
  • De duurste optie: je kunt er ook voor kiezen een isolatiespecialist in te schakelen. Deze kan je platen dan aanbrengen op een professionele manier, zodat er zo min mogelijk kans is op koudebruggen. De prijzen per vierkante meter voor een vakman, inclusief btw en materiaal beginnen zo rond €25 en kunnen oplopen tot €40. Je krijgt dan wel de zekerheid dat de klus goed wordt uitgevoerd en dat je daardoor de maximale isolatiewaarde kunt realiseren.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor jouw EPS platen wordt bepaald door keuzes die je uiteindelijk zelf maakt. Maak je deze keuzes slim, dan kun je de kosten dus tot op zekere hoogte zelf beïnvloeden.

  • De isolatiemethode: als je je dak wilt isoleren heb je verschillende opties. Een plat dak kun je isoleren aan de boven- en aan de onderkant. Het isoleren van de bovenkant is aanzienlijk duurder omdat de dakbedekking dan moet worden verwijderd. Heb je een schuin dak, dan kun je ook de binnen- of de buitenkant laten isoleren of je kunt het isolatiemateriaal aanbrengen op de zoldervloer. Deze laatste optie is het goedkoopste, maar alleen geschikt als je de zolder niet gebruikt.
  • De isolatiewaarde: over het algemeen geldt, hoe duurder de EPS-platen per vierkante meter, hoe beter de isolatiewaarde. Duurdere platen zijn ook vaak dikker en zullen daarom meer plek innemen. Het is niet altijd nodig om de beste isolatiewaarde te kiezen. Het is jammer om veel geld uit te geven als de warmte net zo makkelijk via je muren weer verdwijnt.
  • De uitvoering: het isoleren van de bovenkant van je platte dak of de buitenkant van je schuine dak kun je vaak het beste uitbesteden. Dit is arbeidsintensief, gevaarlijk en dient correct te worden gedaan. Vaak worden deze methoden dan ook gekozen als onderdeel van een volledige dakrenovatie. Het isoleren van de binnenkant van je dak of van je zoldervloer kun je echter prima zelf. Hier bespaar je zeker €15 per vierkante meter aan arbeidskosten mee en vaak is dit meer. Zorg er wel voor dat je precies weet waar je aan begint en dat je het isolatiemateriaal goed aanbrengt.

 

Vergelijk offertes

Ben je ook geïnteresseerd in het isoleren van je dak en wil je alle opties bekijken voordat je een beslissing maakt over hoe je dit wilt doen? Dan kun je via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen van isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken en zo tot de beste beslissing komen wat betreft je nieuwe dakisolatie.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!