Dakisolatie plat dak prijzen

Alhoewel de meeste mensen dakisolatie associëren met het isoleren van een hellend dak, is het ook prima mogelijk om een plat dak te laten isoleren. Dit heeft vaak wel meer voeten in de aarde en is daarom ook duurder. Er zijn drie gangbare methoden, namelijk een koud plat dak, een warm plat dak en een omgekeerd dak. Aangezien je woning 25 procent warmte verliest door het dakoppervlak is dit een zeer effectieve isolatiemethode die zich snel terugverdient. Voor het isoleren van je platte dak betaal je echter, zoals beneden zal blijken, de hoofdprijs. Het wordt dan ook vaak gedaan als onderdeel van de renovatie van een plat dak en niet wanneer de dakbedekking zich nog in goede staat verkeert. Hier vind je alle informatie over de kosten die hiermee gepaard gaan.

 

Inhoud

De kosten

De prijs die je betaalt wordt grotendeels bepaald door de methode waarvoor je kiest. Ook het soort isolatiemateriaal dat je kiest heeft invloed op de totaalprijs. De volgende tabel geeft je een indicatie van de kosten waarmee je rekening kunt houden. Deze zijn inclusief btw, plaatsing en materialen.

 

Isolatiemethode plat dak Prijs
Een koud plat dak €35 – €45 per m2 (exclusief afwerking)
Een warm plat dak €70 – €115 per m2 (inclusief afwerking)
Een omgekeerd plat dak €70 – €115 per m2 (inclusief afwerking)

 

  • De goedkoopste optie: een koud plat dak is de goedkoopste optie. Dit is een methode waarbij het isolatiemateriaal aan de onderkant van het dak wordt geplaatst. Hiervoor is het niet nodig om de huidige dakbedekking te verwijderen waardoor de kosten aanzienlijk lager zijn. Ook de materialen die gebruikt worden zoals glas- en rotswol of isolatieplaten zijn goedkoper. Toch wordt deze methode niet veel toegepast, omdat het dakoppervlak met grotere temperatuurverschillen te maken zal krijgen en dus meer zal uitzetten en krimpen.
  • Gemiddelde prijzen: een warm plat dak of een omgekeerd plat dak zijn methoden waarbij het isolatiemateriaal aan de bovenkant van het dak wordt geplaatst. De huidige dakbedekking wordt verwijderd, er worden verschillende materiaallagen aangebracht en de dakbedekking wordt hierover geplaatst. De meest gebruikte materialen hiervoor zijn XPS platen en PIR platen en de prijzen beginnen bij €70 per vierkante meter inclusief de afwerking.
  • De duurste optie: wil je van je dak een dakterras of balkon maken en zal deze veel belopen worden dan is een omgekeerd plat dak een betere optie. Het isolatiemateriaal wordt dan in plaats van tussen de verschillende materiaallagen en de dakbedekking bovenop de dakbedekking geplaatst. Hierop wordt vervolgens grind gestort of een ander beloopbaar materiaal. Het isolatiemateriaal moet om die reden hard zijn en XPS platen zijn dan de beste keuze. Prijzen voor deze optie beginnen ook rond €70 per vierkante meter, maar lopen snel op doordat er een speciale afwerking nodig is.

 

De prijsopbouw

Kies je voor een warm plat dak methode, dan zal de prijsopbouw voor een groot gedeelte bestaan uit materialen. PIR platen vallen onder de duurste isolatiematerialen van dit moment, maar hebben wel een uitmuntende isolatiewaarde. De klus is ook erg arbeidsintensief, omdat er verschillende lagen moeten worden aangebracht en uiteraard de huidige dakbedekking tot het dakbeschot moet worden verwijderd. Om die redenen is het isoleren van een plat dak ook aanzienlijk duurder dan het isoleren van een hellend dak. De totaalprijs bestaat voor 50 procent uit materialen, voor 45 procent uit arbeidskosten en voor 5 procent uit extra kosten zoals machine- en voorrijkosten. Door de klus zelf te doen bespaar je dus 50 procent op de eindprijs.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs die je zal betalen voor het isoleren van je platte dak wordt bepaald door een aantal keuzes die je maakt.

  • De methode: het isoleren van de onderkant van je platte dak is veel goedkoper, maar wordt eigenlijk alleen gedaan als het niet mogelijk is het gebouw nog verder te verhogen. Het risico op beschadigingen aan je dakconstructie of het ontstaan van koudebruggen wordt gezien als te groot. Het is dus voor de levensduur van je isolatie en je platte dak het beste om voor één van de duurdere methoden te kiezen.
  • Het materiaal: het kan geen kwaad goed onderzoek te doen naar de materialen die beschikbaar zijn. PIR platen zijn erg duur, maar hebben ook een van de beste isolatiewaarden van alle materialen op de markt. Overweeg alle opties en neem daarbij ook het rendement mee voor een compleet financieel plaatje.
  • Doe-het-zelf: je kunt overwegen de klus zelf uit te voeren. Hiermee bespaar je dus 50 procent van de totaalprijs, en dat is niet gering. Het is wel een klus die precies moet gebeuren om een optimale isolatiewaarde te realiseren. Bereid je dus goed voor en wees zeker van je zaak voordat je hieraan begint.

 

Vergelijk offertes

Wil je ook je platte dak laten isoleren? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang een aantal offertes van kwalitatieve isolatiebedrijven uit jouw omgeving die dit voor je kunnen realiseren.

 

 

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!