Terugverdientijd dakisolatie

Bij elke vorm van isolatie is terugverdientijd een belangrijk gegeven. Het geeft aan hoe lang het duurt voordat je het geld dat je aan de werkzaamheden hebt uitgegeven terugverdiend hebt door de besparingen die je hebt gemaakt. Je kunt het gebruiken om het juiste materiaal mee te kiezen, je kunt het gebruiken om er de beste isolatiemethode mee te kiezen en uiteindelijk bepaalt het soms ook met welke leverancier je in zee gaat. Hoe korter de terugverdientijd hoe efficiënter de isolatie is en hoe sneller je kunt gaan beginnen met het echt maken van besparingen. Het aanbrengen van dakisolatie staat erom bekend een korte terugverdientijd te hebben. Dat komt doordat door een niet geïsoleerd dak zo’n 25 procent van alle gegenereerde warmte in huis verloren gaat. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over de terugverdientijd van verschillende dakisolatie methoden.

 

Wat beïnvloedt de terugverdientijd?

De terugverdientijd van dakisolatie wordt beïnvloed door een groot aantal factoren. Zo is er het oppervlak van het dak en het soort verwarmingsketel. Ook is de voorgaande situatie van belang, de isolatiewaarde van het nieuwe dak, de jaarlijkse stookkosten van het huishouden, het wel of niet in aanmerking komen voor een premie en natuurlijk de prijs voor de werkzaamheden. De grootste bijdragers vind je hier op een rijtje.

  • De prijs voor de werkzaamheden: er zijn verschillende soorten isolatiematerialen en een aantal methoden waarmee je je dak kunt isoleren. Daarnaast is er het oppervlak van je dak en zijn er methoden die je niet hoeft uit te besteden. Deze vier factoren bepalen de prijs voor de werkzaamheden en deze kan dus erg uiteen liggen. De prijs voor de werkzaamheden is het uitgangspunt voor het berekenen van de terugverdientijd.
  • Premies: van de prijs voor de werkzaamheden trek je eventuele premies waarvoor je in aanmerking komt af. Soms kan dit zijn dat je een bepaald bedrag per vierkante meter terugkrijgt en in andere gevallen is het een al vooraf bepaalde korting op het geheel. Om voor een premie in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Is dit het geval, dan trek je deze van de totaalprijs af. Dit is de uiteindelijk prijs die je betaalt voor je dakisolatie.
  • Jaarlijkse besparing: door te kijken naar de voorgaande situatie en isolatiewaarde van je dak en deze te vergelijken met de nieuwe situatie en isolatiewaarde van je dak, kun je berekenen hoeveel je jaarlijks zal besparen op je energierekening. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat dakisolatie je jaarlijks 25 procent bespaart van je energierekening. Dit is ervan uitgaande dat je nog geen dakisolatie had. Als jouw rekening dus jaarlijks €1000 is, dan zal je met dakisolatie jaarlijks zo’n €250 besparen.
  • Terugverdientijd: met deze gegevens kun je vervolgens je terugverdientijd berekenen. Je weet hoeveel je hebt uitgegeven en dit deel je door het bedrag dat je jaarlijks bespaart. Als jouw isolatie je €1500 heeft gekost en je bespaart jaarlijks €250, dan zal je je uitgaven dus in 6 jaar hebben terugverdiend. Aangezien dakisolatie verder nauwelijks nog onderhoud nodig heeft of om andere uitgaven vraagt is dit een vrij accurate berekening.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

De onderstaande tabel geeft je een idee van wat de verschillende soorten dakisolatie kosten, wat de eventuele premies zijn, wat een gemiddeld huishouden zal besparen en dus wat de terugverdientijd is. Hierbij moeten enkele kanttekeningen worden gemaakt. Ten eerste is dit gebaseerd op een woning met een hr-ketel, 75 vierkante meter dakoppervlak, 50 vierkante meter plat dak oppervlak en 50 vierkante meter vloeroppervlak. Bij de terugverdientijd voor het isoleren van een hellend dak aan de buitenkant is de afwerking nog niet meegerekend. Dat betekent dat de dakbedekking nog moet worden geplaatst en hiervoor betaal je natuurlijk per vierkante meter ook een fiks bedrag. Als laatste is het ook belangrijk jezelf te realiseren dat de besparing voor jou volledig anders uit kan pakken, bijvoorbeeld omdat je niet in aanmerking komt voor een premie, omdat je dak al enigszins geïsoleerd was of omdat je huishouden meer energie gebruikt dan gemiddeld. Toch is het een goede leidraad en kun je de tabel gebruiken om toe te passen op je eigen situatie. Dit doe je simpelweg door je eigen waarden in te vullen. Alle bedragen in de tabel zijn inclusief btw.

 

Soort dakisolatie Prijs per m2 Prijs inclusief premie Totaalprijs Jaarlijkse besparing Terug-

verdientijd

Dakisolatie hellend dak binnenzijde zelf doen €10 – €40 €7 – €37 €525 – €2775 €400 1,5 – 7 jaar
Dakisolatie hellend dak binnenzijde uitbesteden €25 – €55 €19 – €49 €1425 – €3675 €400 3,5 – 9,5 jaar
Dakisolatie hellend dak buitenzijde uitbesteden €40 – €60 (exclusief afwerking) – €1250 €1750 – €3250 €650 2,5 – 5 jaar
Dakisolatie zoldervloer zelf doen €10 – €40 €7 – €37 €350 – €1850 €475 1 – 4 jaar
Dakisolatie zondervloer uitbesteden €25 – €55 €19 – €49 €1950 – €2450 €475 4 – 5 jaar
Dakisolatie plat dak bovenzijde uitbesteden €70 – €115 (inclusief afwerking) – €1250 €2250 – €4500 €500 4,5 – 9 jaar

 

Vergelijk offertes

Gebruik hier onze vergelijkingstool om de beste deal te vinden voor jouw dakisolatie. Op die manier betaal je nooit te veel.

Vergelijk offertes!

Omdat het om maatwerk gaat is het verstandig om meerdere offertes van dakisolatiespecialisten te vergelijken. Kom via onze website in contact met lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot 30% op de kosten!