Checklist dakisolatie kopen

Checklist dakisolatie kopen

Als je je dak wilt isoleren is dit altijd een goed plan. Zelfs met een materiaal dat een lagere isolatiewaarde heeft zal je de warmte al beter binnenshuis kunnen houden, waardoor je bespaart op je energierekening en je ecologische voetafdruk verbetert. Via een dak zonder isolatie gaat zo’n 25 procent van alle warmte waarvoor je stookt en dus betaalt verloren. Het aanbrengen van isolatie kan dus een groot verschil maken. Je zal een aantal keuzes moeten maken wanneer je dakisolatie wilt gaan kopen en deze hebben direct invloed op de prijs die je hiervoor betaalt. Met de onderstaande checklist zal het hopelijk makkelijker zijn deze keuzes verstandig te maken en de juiste dakisolatie te kopen voor jouw specifieke situatie.

Check 1: de isolatiemethode

Allereerst is het belangrijk dat je besluit welke isolatiemethode het beste is voor jouw woning, budget en situatie. Hier vind je de mogelijkheden op een rijtje.

  • Het isoleren van de zoldervloer: als je een zolder hebt die je niet gebruikt kun je overwegen het isolatiemateriaal op de vloer aan te brengen. Je isoleert zo de warmte in je woning al voordat het het dak kan bereiken. Je zolder zal hier wel kouder van worden.
  • Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak: je kunt een schuin dak aan de binnenkant isoleren door hier isolatiemateriaal tegen aan te brengen. Vaak worden hier isolatieplaten voor gebruikt, PUR-schuim of glas- en rotswol. Soms moet er dan ook nog een dampwerend scherm worden geplaatst.
  • Het isoleren van de buitenkant van een schuin dak: kies je voor deze optie, dan zal het isolatiemateriaal onder de dakbedekking worden geplaatst. Hiervoor zal deze eerst volledig moeten verwijderd, wordt de dakisolatie geplaatst en wordt de dakbedekking teruggelegd. Deze optie is dan ook prijzig en wordt vaak gekozen als onderdeel van een volledige dakrenovatie.
  • Het isoleren van een plat dak: een plat dak kun je ook via of de onderkant of de bovenkant isoleren. Isolatie via de onderkant wordt afgeraden omdat dit grote temperatuurverschillen kan veroorzaken in het dak. Isolatie aan de bovenkant van het dak is dan vaak de gekozen optie en ook hier is het verstandig om dit te doen als onderdeel van een dakrenovatie.

Check 2: zelf doen of uitbesteden

Vervolgens moet je de beslissing maken of je de klus zelf wilt doen of dat je hem wilt uitbesteden. Door het zelf te doen kun je zo’n 30 tot 50 procent besparen op de totaalkosten. Toch is het aanbrengen van isolatiemateriaal een vrij precieze klus die als het niet goed gedaan wordt de uiteindelijke isolatiewaarde kan beïnvloeden. Ook kunnen er koudebruggen ontstaan. Over het algemeen is het isoleren van de binnenkant van een schuin dak en het isoleren van een zoldervloer goed zelf te doen. De andere methoden kun je misschien beter uitbesteden aan een professioneel bedrijf.

Check 3: het isolatiemateriaal

Nu je weet hoe je je dak wilt (laten) isoleren kun je een beslissing maken over het isolatiemateriaal. Als je de klus uitbesteedt zal je isolatiespecialist je hierover kunnen inlichten. Als je de klus zelf uitvoert kun je het beste een materiaal kiezen dat gemakkelijk aan te brengen is en dat niet irriteert. De meest gangbare materialen zijn isolatieplaten van PIR, EPS of XPS, glas- en rotswol en PUR-schuim. Het materiaal dat je kiest heeft direct invloed op de isolatiewaarde en de totaalprijs. Houd er rekening mee dat je niet direct voor het best isolerende materiaal hoeft te kiezen, vooral niet als je woning op andere plekken minder goed is. Het is zonde om de hoofdprijs te betalen als de warmte toch verloren gaat via een andere oppervlakte. Je kunt wat betreft de isolatiewaarde zoeken naar de lambadawaarde en de R-waarde. Deze geven beide aan hoe goed het materiaal isoleert en hoeveel warmte het kan tegenhouden.

Check 4: premies

In België zijn verschillende premies beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Als je je dak isoleert is dit ook het geval. Er is een premie via de netbeheerder, een premie via de overheid en soms zijn er ook premies die uitgegeven worden door de gemeente. Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor deze premies, dus je kunt het beste goed onderzoek doen zodat je geen geld misloopt waar je recht op hebt.

Check 5: een isolatiespecialist vinden

Nu je hebt bepaald wat je wilt en hoe je het wilt laten doen kun je overgaan op het kiezen van het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan. Dit doe je door te kijken naar eventuele keurmerken die ze voeren of door recensies te lezen van klanten die je voorgingen. Er zijn een groot aantal isolatiebedrijven actief in België en natuurlijk is het belangrijk dat je het bedrijf kiest waarvan je voor jou de beste service ontvangt. Maak daarom een vergelijking en maak een lijstje van 6 bedrijven die je aanstaan.

 

Check 6: vergelijk offertes

Nu kun je overgaan op het aanvragen van offertes bij 6 bedrijven die over zijn uit je selectie. Onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je hierbij veel werk uit handen nemen. De offertes vergelijk je met elkaar om de beste deal te vinden voor het isoleren van jouw dak.

 

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *